Spread the love

Pe 15 septembrie, președintele PND Constanța, Omer Sunay, anunța, așa cum TOMIS NEWS relata în exclusivitate, descoperirea mormântului compozitorului Sebat Husein (14 martie 1914 – 13 martie 1977), compozitor și tenor de etnie tătară care s-a născut în localitatea constănțeană Hagieni și a rămas în memoria tătarilor datorită faptului că a compus muzica pentru imnul tătarilor de pretutindeni, „Ant Etkenmen”, versurile fiind scrise de eroul național Numan Celebi Cihan.

Descoperirea face parte dintr-o campanie mai amplă întreprinsă de Omer Sunay și zecile de voluntari, prin care intenționează să reabiliteze, după spusele sale, aproximativ 300 de cimitire musulmane din Constanța și județele învecinate.

Sâmbătă, Omer Sunay a lucrat la Ovidiu, iar duminică la cimitirul musulman din cartierul constănțean Inel 2.

„Am primit două drujbe ca sponsorizare de la o doamnă tătăroaică din Spania. Au început din comunitate să ne ajute și vin alături de noi în acțiunea de salvare a cimitirelor musulmane! Duminică, se va lucra la cimitirul musulman din Inel 2, se lucrează la Ovidiu, la Castelu, la Mangalia unde se implică și aleșii locali, precum consilierul Menabit Ozghiun și tot acolo mai este un domn Sunay, om de afaceri, care se implică pentru comunitate. Astăzi, am fost la Ovidiu, mâine suntem iar în centrul Constanței. Muncim foarte mult, sperăm ca mâine să vină chiar muftiul, dar e posibil și nu suntem prea convinși de asta. Așteptăm ca alături de noi să vină comunitatea turco-tătară, îi așteptăm pe toți, inclusiv de la muftiat. Avem foarte mult de muncă, cred că sunt undeva la 300 de cimitire, problema e că prin acțiunea de voluntariat nu trebuie doar să le curățăm de stratul vegetal, de buruieni, obiectivul nu este doar pentru localitățile unde avem comunitate, mergem la cimitirele unde suntem chemați și în alte județe. Avem solicitări din partea membrilor PND din alte județe care vor să ajute, avem exemplu cazul cimitirului musulman de la Greci, din Tulcea! La fel, la Măcin, la Babadag! La Castelu, se ocupă domnul Cherim Gevat, împreună cu administația locală. Am fost acolo, o să mai mergem și pentru tăiatul copacilor! Români din județul Tulcea care vor să se implice și să ne ajute, chiar dacă nu mai avem comunitate, dar avem cimitire abandonate! Un popor care nu-și cunoaște istoria nu există, e condamnat să o repete!”, a spus Omer Sunay, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *