Omagiu pentru Virgil Coman. S-a lansat cartea fostului director al Direcției Județene a Arhivelor

Reputat istoric și cercetător neobosit, directorul Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naţionale, Virgil Coman, a murit pe 5 august, la o lansare de carte.  Prieten al presei, al culturii și, în special al oamenilor, despre Virgil Coman întreaga presă constănțeană a scris, la trecerea domniei sale în neființă, că „nu te refuza niciodată”, aspecte care l-au făcut să se vorbească despre el, pe bună dreptate, la superlativ. Dispariția dr. Virgil Coman este o mare pierdere pentru familie, dar și pentru prieteni și pentru întreaga comunitate.

Munca sa este de o valoare impresionantă, iar o parte a acesteia o reprezenta cartea la care lucra de mai mult timp, respectiv „Aromânii și meglenoromânii din Banat (1945 – 1951). Demografie, societate, izvoare”.

14238280_1369819539712742_6687868052557503122_n

El însuși meglenoromân, Virgil Coman a depus o muncă asiduă în Banat, pentru a concepe acest volum de excepție.

Vineri, în aula bibliotecii „I. N. Roman” din Constanța, a avut loc lansarea cărții lui Virgil Coman, eveniment la care au participat zeci de constănțeni, personalități de marcă ale Constanței, dar și rude și apropiați ai fostului istoric. Amintim aici pe prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu; prof. univ. dr. Valentin Ciorbea; consilierul local municipal Mărioara Cojoc, istoricul Gheorghe Dumitrașcu sau scriitorul Cristian Cealera.

img_20160916_140736

„Este o cercetare pe care regretatul Virgil Coman a făcut-o. El s-a ocupat în ultimii, inclusiv în teza de doctorat de meglenoromâni. Aici e vorba de meglenoromânii colonizați în Banat, el a umblat în zona aceea, e vorba de mama lui de fapt. În afara faptului că lucrarea are studii serios făcute, sunt documente care lămurească această problemă a meglenoromânilor. Am răsfoit cartea, m-am uitat cu interes la ea, este o carte care se adresează cu predilecție cercetătorilor, cei care vor să ducă subiectul mai departe, dar asta nu înseamnă că cei care nu au o pregătire istorică nu pot să o citească și să găsească lucruri interesante. (…) Am fost destul de apropiați, un băiat inimos, trăgea studenții după el, iar după ce a ajuns profesor a început să se afirme de la catedră, apoi în calitate de director al Direcției Arhivelor a dat măsura calității sale de manager și de cercetător serios, preocupat să aducă în circuitul istoric documente și lucrări foarte importante, unele sunt chiar fundamentale pentru istoria Dobrogei”, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

img_20160916_141259

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *