Olanda: „ADEVĂRUL incomod este că avem nevoie de petrolul şi gazul din Rusia…”

Premierul Olandei Mark Rutte a afirmat miercuri că nu este în favoarea opririi livrărilor de petrol şi gaz ruseşti, acest lucru fiind nesustenabil pentru statele membre ale Uniunii Europene, relatează Reuters.

„Trebuie să discutăm despre vulnerabilităţile noastre în materie de dependenţa pe care o avem de petrolul rus şi de gazul rus. Nu aş pleda pentru tăierea, astăzi, a livrărilor de petrol şi gaz din Rusia, nu este posibil pentru că avem nevoie de aceste livrări şi acesta este adevărul incomod”, a declarat Rutte, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Paris. „Dar putem face mai mult pentru a continua agenda verde, pentru decarbonizarea economiilor noastre„, a adăugat premierul olandez.

La rândul său, Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Guvernului Franţei, s-a disociat clar de hotărârea Administraţiei Joseph Biden de suspendare a importurilor de petrol, gaz şi cărbune din Rusia. „Nu sunt aceleaşi mize pentru europeni şi pentru americani. Statele Unite nu depind de importurile ruse pentru aprovizionarea sectorului energetic”, a afirmat Gabriel Attal.

Ulterior, în cursul întâlnirii cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Mark Rutte a cerut intensificarea cooperării între Uniunea Europeană şi de NATO în contextul invaziei militare ruse în Ucraina. „Principalul mesaj al summitului informal de la Versailles este cel al unei Uniuni Europene care face front comun în faţa agresiunii Rusiei. Avem o nouă pagină a istoriei noastre şi trebuie să colaborăm mai strâns în cadrul NATO şi Uniunii Europene pentru protejarea ţărilor noastre”, a afirmat Mark Rutte, conform cotidianului Le Parisien, salutând eforturile diplomatice ale preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru oprirea confruntărilor militare în Ucraina.

Statele Unite au anunţat suspendarea importurilor de petrol şi gaze din Rusia, în contextul sancţiunilor masive aplicate din cauza invaziei militare ruse în Ucraina. Preşedintele Joseph Biden a recunoscut că Statele Unite îşi permit oprirea importurilor de energie din Rusia. „Aplicăm această măsură de interzicere a importurilor înţelegând că aliaţii şi partenerii noştri din cadrul NATO s-ar putea să nu fie în poziţia de a ni se alătura. Statele Unite produc mult mai mult petrol la nivel intern decât totalul ţărilor europene. De fapt, noi suntem exportator net de energie. Deci, noi putem face acest pas, în timp ce alţii nu pot. Dar colaborăm strâns cu Europa şi cu partenerii noştri pentru a dezvolta o strategie pe termen lung în sensul reducerii şi a dependenţei lor de energia din Rusia”, a subliniat Biden.

Comisia Europeană a propus, marţi, reducerea importurilor de gaze din Rusia cu două-treimi în cursul acestui an și eliminarea de tot a dependenţei de resursele energetice rusești înainte de 2030. Germania şi Ungaria au respins sugestiile Statelor Unite şi Marii Britanii de oprire a importurilor de energie din Rusia, reamintind că ţările Uniunii Europene sunt dependente de resursele energetice ruseşti.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.