Spread the love

Proiectul de lege privind instituirea Zilei limbii elene, inițiat de deputatul din partea minorităților naționale, președintele Uniunii Elene din România, Dragoș Gabriel Zisopol, instituie în acest sens data de 9 februarie, ziua comemorării poetului național grec Dionysios Solomos. De altfel, 9 februarie este Ziua Mondială a limbii elene, așa cum TOMIS NEWS relata în detaliu la începutul acestei luni.

CITEȘTE ȘI:

9 februarie va fi desemnată Ziua limbii elene. Antoniadis: „Este limba care a dat civilizația, dezvoltarea, democrația, științele exacte și nu numai!”

Pe de altă parte, Parlamentul României a adoptat legi care statuează zilele limbilor materne pentru anumite minorități, cum ar fi Ziua limbii tătare (5 mai), Ziua limbii cehe (28 septembrie), Ziua limbii maghiare (13 noiembrie) sau Ziua romilor (8 aprilie).

În acest registru, după votul final, deputatul PMP Constantin Codreanu a luat cuvântul, amintind faptul că minoritatea românească din statele învecinate, cum ar fi Ucraina, nu beneficiază de drepturile de care se bucură minoritățile naționale și, astfel, se impune o vehemență sporită în politica externă a României.

„După ce săptămâna trecută am votat acea lege a antisemitismului, astăzi punem o nouă piatră de temelie la ceea ce poate fi numit generic România – stat exemplu când vine vorba de respectarea drepturilor minorităților naționale. Mi-aș dori ca această abordare pe care o avem în interiorul României să se reflecte în exteriorul României și cei responsabili de diplomația românească să înțeleagă să fie mult mai insistenți atunci când vorbim de respectarea drepturilor minorității românești! În același timp, mi-aș dori să fim foarte atenți săptămâna viitoare, atunci când s-ar putea să discutăm un nou proiect privind declararea Zilei limbii ucrainene, ca sărbătoare oficială în România! Sunt convins că sutele de mii de români din Ucraina s-ar simți trădați în condițiile în care ei trec printr-o perioadă foarte dificilă, iar atitudinea statului ucrainean față de ei și față de noi ca țară a trădat semne de lipsă de respect. A venit timpul să fim mult mai categorici atunci când ne așezăm la masa de negocieri și să aplicăm în realitate una dintre prevederile unei teorii importante a relațiilor internaționale: teoria jocurilor și să ajungem în situația în care și România are de câștigat atunci când discută de situația propriei minorități”, a spus deputatul Codreanu.

De asemenea, liderul grupului minorităților din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a salutat adoptarea proiectului de lege.

„Ați punctat un lucru cu care noi suntem practic pe aceeași lungime de undă: și noi ne dorim ca drepturile românilor din afara granițelor să fie simetrice cu drepturile minorităților din România. De aceea, este bine să promovăm aceste drepturi în continuare și să servim ca un bun exemplu pentru țările din jur!”, a spus Pambuccian.

Proiectul de lege privind instituirea Zilei limbii elene a fost adoptat definitiv miercuri cu 265 de voturi pentru, un vot împotrivă, două abțineri și un deputat care nu și-a exercitat votul.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *