Odessa, atacată din nou de rachete rusești. Bătălii grele în estul Ucrainei

Regiunea Odesa, din sud-vestul Ucrainei, a fost vizată în noaptea de duminică spre luni de un nou atac cu rachete ruseşti, care a făcut şase victime, între care un copil, a anunţat Comandamentul operaţional „Sud” al armatei ucrainene, citat de DPA şi EFE. Forţele ruse au utilizate pentru acest atac bombardiere supersonice Tu-22M, care acţionează pe distanţe lungi şi care fac parte din aviaţia strategică rusă, a indicat comandamentul citat, din al cărui anunţ nu rezultă clar dacă victimele sunt morţi sau răniţi. Potrivit EFE, informaţiile preliminare relevă că toate cele şase victime sunt persoane rănite.

„În urma loviturii asupra unui cartier rezidenţial dintr-o aşezare din regiune au fost distruse mai multe case de locuit şi dependinţe pe o suprafaţă de peste 500 de metri pătraţi”, se arată într-un comunicat al Consiliului Municipal Odesa, care include şi informarea Comandamentului ‘Pivden’ (‘Sud’).

Pompierii luptă în continuare cu flăcările. Odată stins incendiul, un grup de anchetă al poliţiei îşi va începe activitatea, se arată în text, precizându-se că amploarea pagubelor şi numărul victimelor sunt în prezent în curs de clarificare.

Ucraina a semnalat o intensificare a atacurilor cu rachete ruseşti în toată ţara în weekend, cu o serie de regiuni lovite departe de linia frontului, de la Liov (Lvov), în vest, şi Hmelniţki (centru-sud), până la Jitomir, Cernigov şi Kiev, în nord. În sudul ţării, Nikolaiv (Mikolaiv) şi Odesa s-au numărat printre zonele afectate.

Odesa, situată pe coasta ucraineană a Mării Negre, este singurul port ucrainean controlat la ora actuală de Kiev, aflându-se în apropiere de graniţa cu Republica Moldova şi România.

Bătălia pentru estul Ucrainei

Forțele rusești și separatiștii susținuți de Moscova au declarat că se îndreaptă spre Lysychansk, ultimul oraș important încă deținut de trupele ucrainene în estul provinciei Luhansk, relatează Reuters. Orașul geamăn al lui Lysychansk, Sievierodonetsk, a căzut sâmbătă. Duminică, un oficial separatist a declarat că forțele Moscovei au intrat în Lysychansk din cinci direcții și îi izolează pe apărătorii ucraineni. Reuters nu a putut confirma raportul.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că forțele ruse folosesc artileria pentru a încerca să taie Lysychansk dinspre sud, dar nu a menționat că separatiștii au intrat în oraș.

Rachete rusești au lovit duminică un bloc de apartamente și în apropierea unei grădinițe din Kiev, în timp ce liderii mondiali s-au reunit în Germania pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Moscovei.

Viceprimarul Mykola Povoroznyk a declarat că o persoană a fost ucisă și șase rănite în primul atac rusesc asupra capitalei în ultimele săptămâni.

În discursul său de seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că o fetiță de șapte ani rănită a fost scoasă din dărâmăturile unui bloc de apartamente cu nouă etaje. Tatăl fetiței a fost ucis în atac, a spus el.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că atacul a fost efectuat cu patru până la șase rachete cu rază lungă de acțiune, lansate de la peste 1.000 km distanță, din sudul Rusiei.

Președintele american Joe Biden a calificat loviturile drept acte de „barbarie”, în timp ce liderii din Grupul celor șapte națiuni s-au reunit pentru un summit în Germania. Rusia neagă că ar fi vizat civili. Marea Britanie, Canada, Japonia și Statele Unite au propus o interdicție asupra importurilor de aur din Rusia, vizând rușii bogați care au cumpărat lingouri pentru a reduce impactul financiar al sancțiunilor occidentale. Liderii reuniți în Alpii bavarezi sunt așteptați să discute, de asemenea, despre o posibilă plafonare a prețului la petrolul rusesc și despre eforturile de a aborda creșterea prețurilor mondiale la alimente și energie.

Statele Unite vor anunța probabil în această săptămână achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, a declarat duminică pentru Reuters o sursă anonimă.

Rachetele rusești au lovit duminică și orașul central Cherkasy, care până acum fusese în mare parte neatins de bombardamente, potrivit autorităților care au declarat că o persoană a fost ucisă și alte cinci rănite. Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat că atacul a lovit, de asemenea, un pod strategic care face legătura între vestul Ucrainei și câmpurile de luptă din est.

Ei încearcă să limiteze transferul rezervelor noastre și al armelor occidentale către est”, a declarat el pentru Reuters.

Duminică, Rusia s-a apropiat de intrarea în incapacitate de plată, pe fondul puținelor semne că investitorii care dețin obligațiunile sale internaționale au primit plata, anunțând ceea ce ar fi prima incapacitate de plată a națiunii din ultimele decenii.

Autorităţile ucrainene le cer civililor să părăsească de urgenţă un oraş din regiunea Lugansk

Autorităţile ucrainene le-au cerut luni civililor să părăsească „de urgenţă” oraşul Lisiceansk, din regiunea estică Lugansk, din cauza atacurilor forţele ruse, informează Reuters.

Dragi locuitori ai oraşului Lisiceansk şi rude ale lor! Din cauza ameninţării reale pentru viaţa şi sănătatea voastră, vă cerem să vă evacuaţi de urgenţă”, a transmis Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, pe contul său de Telegram. El a spus că situaţia din Lisiceansk este „foarte dificilă”, dar nu a precizat câţi civili au mai rămas acolo. Aproximativ 100.000 de oameni locuiau în acest oraş înainte de invazia rusă în Ucraina, declanşată la 24 februarie. Gaidai declarase anterior că Lisiceansk înregistrează daune „catastrofale” în urma bombardamentelor intense, în timp ce forţele ruse şi-au intensificat atacurile după căderea Severodoneţk în weekend. În acelaşi timp, armata ucraineană susţine că a respins atacurile ruseşti la vest de Lisiceansk şi a împiedicat încercuirea acestui oraş important din punct de vedere strategic, potrivit DPA.

„În apropiere de Verhnokamianka, forţele de apărare au provocat pierderi semnificative inamicului şi l-au forţat să se retragă”, a comunicat Statul Major ucrainean. Localitatea Verhnokamianka este situată pe o importantă rută de aprovizionare, la numai câţiva kilometri vest de Lisiceansk.

Lisiceansk a fost şi el supus unor noi atacuri ale aviaţiei grele şi de artilerie, potrivit surselor ucrainene. Unităţile ruseşti sunt deja la periferia de sud a oraşului, unde s-ar mai afla câteva mii de soldaţi ucraineni. Lupte aveau loc luni mai la vest, în regiunea Bahmut, precum şi în regiunea Herson, de la Marea Neagră. Aceste informaţii provin din tabăra ucraineană, parte a războiului, agenţiile de presă citate neavând posibilitatea de a le verifica din surse independente.

Între timp, comandamentul operaţional „Sud” al forţelor de apărare ucrainene a indicat că racheta lansată de forţele ruse în noaptea de duminică spre luni asupra regiunii Odesa era una de croazieră de tipul X-22. Aceasta a fost lansată de un bombardier supersonic Tu-22, cu rază lungă de acţiune, indică responsabili ai comandamentului citat, care au postat imagini cu distrugerile provocate în urma atacului.

Potrivit informaţiilor actualizate, cel puţin opt persoane au fost rănite uşor în urma acestui atac cu rachetă, între care şi un copil, a transmis agenţia de presă ucraineană UNN. După acordarea asistenţei medicale la faţa locului, persoanele rănite nu au avut nevoie de spitalizare, conform acesteia. Alte 100 de corpuri de civili au fost descoperite printre dărâmăturile mai multor clădiri bombardate de armata rusa la Mariupol, port strategic la Marea Azov, aflat acum sub controlul Moscovei, informează EFE.

Petro Andriuşcenko, consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, a relatat despre această descoperire macabră pe contul său de Telegram, în condiţiile în care la Mariupol acţionează deja o nouă administraţie instalată de forţele de ocupaţie ruse.

„Descoperiri noi şi devastatoare. În cursul inspectării clădirilor din cartierul Levoberejnîi (malul stâng al Mariupolului), peste 100 de civili au fost găsiţi morţi în urma unui bombardament”, a indicat acesta. „Ocupanţii (ruşi) nu intenţionează să recupereze şi să îngroape cadavrele care zac în continuare sub dărâmături”, a denunţat el.

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a avertizat duminică seara pe ruşii care lansează rachete asupra Ucrainei că fiecare dintre ei va fi găsit şi tras la răspundere pentru aceste crime, potrivit Unian.

În primul rând, toţi piloţii, dispecerii, tehnicienii şi alte persoane care asigură lansarea rachetelor asupra Ucrainei trebuie să înţeleagă: vă vom găsi pe toţi. Fiecare dintre voi va fi tras la răspundere pentru aceste lovituri”, le-a transmis Zelenski într-o alocuţiune video.

Dacă cineva crede că poate evita responsabilitatea, explicând că s-a conformat doar ordinului primit de la superiori, atunci se înşală, a afirmat preşedintele ucrainean, subliniind că atacurile cu rachete asupra obiectivelor civile constituie crime de război.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.