Ochiuleț (USR): „Din cele 350 de imobile de locuințe colective edificate în ultimii 15 ani la Constanţa, doar 73 dețin autorizație ISU”

Consilierul local municipal al USR Constanța, Mihai Ochiuleț, a solicitat Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea să dea publicității situația autorizațiilor de securitate la incendiu emise în ultimii 15 ani pentru blocurile de locuințe colective. Zilele acestea a primit răspunsul, iar situația este următoarea:

1. din cele 350 de imobile de locuințe colective edificate în ultimii 15 ani la Constanţa și pentru care este obligatorie emiterea avizului și autorizației de securitate la incendiu, toate dețin aviz și doar 73 dețin autorizație ISU.

2. din cele 137 de spații comerciale care funcționează în blocuri de locuit, doar 60 dețin autorizație.

„Diferența dintre aviz și autorizație de securitate la incendiu este aceea că avizul este un document obligatoriu premergător eliberării autorizației de construire. Nu îl ai, nu construiești. Autorizația de securitate la incendiu este un alt document obligatoriu, ce se eliberează după finalizarea construcției. Numai că, spre deosebire de aviz, autorizația nu este obligatorie la întocmirea procesului verbal de recepție finală, document care dă liber vânzării apartamentelor construite. Pe scurt, fără aviz nu poți construi, fără autorizație poți vinde – şi de aici se trag toate nenorocirile şi modul în care vieţile oamenilor de bună-credinţă sunt puse în pericol!Să luăm ca exemplu finalizarea construcţiei unlui bloc P+6. Construcţia e gata, iar dezvoltatorul imobiliar omite să mai facă o solicitare către ISU în urma căreia să se constate dacă angajamentele care au stat la baza eliberării avizului de securitate la incendiu au fost respectate. De ce? Pentru că, în prezent, Legea le permite acest lucru tuturor dezvoltatorilor imobiliari. Practic, după ce a terminat de construit, lasă în mâinile viitoarei asociații de proprietari o clădire ce nu a are autorizaţia de securitate la incendiu şi care, într-o bună zi, ar putea să ardă precum blocul de pe Nicolae Grindeanu.Conform raportului întocmit de ISU Dobrogea, în Constanța există, chiar în acest moment, 277 de blocuri locuințe individuale în regim de P+4 și, mai mult, care nu dețin autorizație de securitate la incendiu. Până la intrarea lor în legalitate putem spune că avem 277 de posibile dezastre. Dacă mai adăugăm şi alte 77 de spaţii comerciale ce funcționează fără autorizație de securitate la incendiu în blocuri de locuit, suntem în fața unei teribile hărți cu 354 de mine, toate amorsate.Acestea fiind spuse, lucrurile nu trebuie să rămână aşa. Azi, mâine, oricând se poate repeta nenorocirea de pe strada Grindeanu! Din fericire, acolo nu a murit nimeni, dar de ce este nevoie ca cineva să plătească preţul suprem pentru a se face ceva?Voi merge să prezint situația oricui vrea să stea de vorbă cu mine, de la primar și până la arhitectul-șef, le voi cere să dea publicității lista tuturor blocurilor care nu dețin autorizația de securitate la incendiu și îi voi ruga să ia legătura cu reprezentanții ISU Dobrogea, ieri dacă se poate. În cel mai scurt timp posibil voi reveni și cu propuneri concrete de intrare în legalitate a tuturor clădirilor/spațiilor care funcționează astăzi bine-mersi fără autorizație de securitate la incendiu, dar mai ales cu reglementări care să nu mai permită vânzarea/funcționarea fără acest document care poate salva vieți”, a transmis consilierul Ochiuleț.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *