OBLIGAȚII pentru societățile comerciale în timpul stării de asediu și de urgență. Guvernul: „Nu avem pârghii legale prin care să obligăm firmele să-și reorienteze producția pentru sistemul de apărare”

În caz de stare de urgență sau de asediu, mediul privat din România aproape că este absolvit de orice responsabilitate, consideră Guvernul, care și-a propus să oprească această situație. Odată cu suspendarea serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul pe bază de voluntariat, rezerviștii pot fi concentrați sau mobilizați pe timpul stării de asediu, de mobilizare și de război, nu însă și pe timpul stării de urgență. Pe de altă parte, legislația în vigoare oferă și alte lacune, iar Executivul, în acest sens, a propus Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit propunerilor, reglementarea mobilizării se modifică radical, în special pentru operatorii economici.

„Măsurile excepționale care pot fi luate pe timpul stării de urgență sunt limitate la domeniile politic, economic și de ordine publică, coordonarea aplicării acestor măsuri intrând în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne. (…) Prevederile actelor normative din domeniul apărării determină o serie de limitări în ceea ce privește pregătirea și utilizarea resurselor umane din rezerva de mobilizare, respectiv accesarea produselor și serviciilor din economia națională de care forțele destinate apărării au nevoie pentru îndeplinirea misiunilor. (…) Pe cale de consecință, pe timpul stării de urgență, unitățile militare din forțele destinate apărării pot utiliza numai personalul militar în activitate și rezerviștii voluntari, personal care este insuficient pentru îndeplinirea misiunilor. (…) Pe timpul stării de urgență, nu există pârghii legale prin care instituțiile statului să poată oblige operatorii economici să-și reorienteze activitatea/producția către realizarea produselor și prestarea serviciilor destinate forțelor sistemului național de apărare”, arată Guvernul în expunerea de motive.

Astfel, potrivit Legii 477/2003, obligațiile operatorilor economici se rezumau doar la decalarea sau anularea (după caz) contractelor/comenzilor aflate în derulare. Prin noile propuneri, Guvernul arată, printre altele, că societățile comerciale vor avea obligații suplimentare: „Au în vedere asigurarea continuității furnizării serviciilor esențiale pentru populație și forțele destinate apărării pe timpul stării de asediu și al stării de urgență”. De asemenea, se reglementează, pentru prima dată, amenzi pentru nerespectarea acestor obligații.

Propunerea de lege, inițiată anul trecut, a fost avizată pozitiv de Consiliul Suprem de Apărare a Țării pe 20 noiembrie 2018 și a fost adoptată de Senat pe 11 martie a.c. În prezent, este trecută și de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, unde comisia pentru apărare a emis pe 26 martie raport favorabil și urmează să intre la votul final.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.