OBLIGAȚIE: Companiile care cumpără case de marcat trebuie să le conecteze la sistemul național de monitorizare al ANAF

De la 1 februarie 2021, companiile care cumpără case de marcat trebuie să le conecteze la sistemul național de monitorizare al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) în ziua în care le instalează, în conformitate cu legislați în vigoare. Regula privind conectarea caselor de marcat la ANAF este detaliată în Ordinul ANAF 2.668/2020. Astfel, începând cu achizițiile făcute de luna asta, orice contribuabil, indiferent că este mare, mijlociu sau mic, trebuie să conecteze aparatele în ziua instalării.

Procedura de conectare a caselor de marcat la sistemul ANAF implică, în mare, trecerea aparatelor din regimul de funcționare cu profil 0 la regimul de funcționare cu profil 1. Trecerea de la profilul 0 la profilul 1 presupune folosirea anumitor fișiere electronice, așa cum este descrisă procedura, în mod detaliat, în prima anexă la ordin. Singura excepție ține de casele de marcat care vor fi folosite în zone neacoperite de rețele de internet, pentru care trebuie transmisă o declarație la ANAF în cel mult două zile lucrătoare de la data instalării. Prin declarație, contribuabilii informează autoritățile că aparatele n-au cum să fie conectate la sistemul de monitorizare din cauza lipsei unei rețele de internet și că vor funcționa offline.

În mod normal, pentru nerespectarea celor două termene, contribuabilii riscă o amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, așa cum reiese din coroborarea articolelor 3^1, 10 și 11 din Ordonanța de urgență a Guvernului 28/1999. Totuși, în prezent și până la finalul lunii martie 2021, această sancțiune este suspendată prin OUG 181/2020. Asta înseamnă că abia din aprilie 2021 se va putea da amendă pentru neconectarea aparatelor în ziua instalării sau pentru netransmiterea în două zile lucrătoare a declarației pentru aparatele care funcționează offline.

Amenda este suspendată de astă-toamnă, în condițiile în care există întârzieri considerabile la conectarea la sistemul ANAF a caselor de marcat cu jurnal electronic cumpărate și puse în funcțiune de firme din 2018 și până în ianuarie 2021. Deși inițial se stabilise că aceste aparate vor fi conectate până la 31 ianuarie 2021, șefa Fiscului a clarificat recent că termenul nou „neoficial” este, de fapt, 31 martie 2021.

Registrul național prin care se ține evidența caselor de marcat din România ajută Fiscul la monitorizarea tuturor aparatelor în timp real. În acest sens, firmele sunt obligate să-și conecteze la internet casele de marcat, astfel încât datele fiscale să ajungă direct la autorități. În prezent, până se ajunge la conectarea aparatelor la registrul național, firmele trebuie să facă raportări lunare la Fisc.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.