Obiectiv fixat la lucrările de restaurare a Cazinoului: Redat constănțenilor pentru cel puțin încă 100 de ani

Lucrările la bijuteria arhitecturală, Cazinoul din Constanța, se desfășoară conform graficului. Potrivit unei informări de miercuri a municipalității, planșeele peste parterul clădirii au fost decopertate iar cei mai buni specialiști în monumente istorice clasa A caută soluțiile optime pentru ca, odată restaurat, Cazinoul să fie redat constănțenilor pentru cel puțin încă 100 de ani.

cazino 1

„Sunt mândru că, în mandatul meu, a început oficial consolidarea și restaurarea Cazinoului. Am încredere că, după ani de zile plini de lupte, dezbateri, contestații, termene de judecată, licitații anulate, licitații reluate și proceduri interminabile, cei ce îi vor trece pragul după restaurare vor simți măcar o fărâmă din bucuria pe care noi, constănțenii, o simțim acum, când lucrările sunt în plină desfășurare”, a declarat primarul Constanței, Decebal Făgădău.

În acest moment se decopertează pardoselile ca să se vadă starea planșeelor, se înlătură tencuielile interioare și exterioare, pentru ca specialiștii să poată studia zidurile de rezistență. S-a descoperit că unele dintre grinzile metalice ale planșeelor sunt corodate și vor fi înlocuite.

cazino 2

„Aceste lucrări ne dezvăluie realitatea. După ce s-au demolat planșeele, s-a constatat că majoritatea grinzilor din anumite zone sunt corodate și nu mai pot rămâne. Noi vrem ca acest Cazino să reziste încă 100 de ani așa că, acum, toate aceste grinzi metalice vor fi înlocuite cu materiale mult mai bune. Vor fi vopsite cu 3 straturi de vopsea rezistentă la coroziune. Sunt afectate și de aerul salin. Abia acum, după lucrările de decopertare, vedem în ce stare este structura Cazinoului. (…) Se examinează și mortarul dintre pietrele folosite la construcția zidurilor. Se vor folosi aici diferite tipuri de tencuială care să reziste la mediul salin. Experții fac măsurători și testări și hotărăsc ce va fi păstrat și ce va fi consolidat. Fără aceste lucrări preliminare de demolare și examinare a fiecărui element de rezistență nu se poate trece mai departe. Specialiștii trebuie să știe exact care este starea Cazinoului în cel mai mic amănunt, pentru găsirea celor mai bune soluții pentru restaurare” – spune Arh. Radu Cornescu, care supraveghează lucrările de restaurare.

Lucrările la Cazinoul din Constanța vor respecta proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910.

cazino 5

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.