Oamenii legii ocupă funcții… ILEGAL! Șefii din Poliție, controlați politic. Constanța, pe listă

Șefii Inspectoratelor Județene de Poliție sunt împuterniciți pe funcții, cei mai mulți dintre ei fiind la limita legii și chiar dincolo de ea, întrucât nu le ocupă în urma unui concurs, așa cum specifică Legea 360/2002 privind statutul polițistului. De exemplu, sindicatul Europol reclamă că 70% dintre șefii de inspectorate din țară ocupă funcțiile ilegal în momentul de față.

Povestea a început încă din mandatul lui Marcel Vela. Pe fondul stării de urgență, s-a dispus VERBAL ca ministerul să nu organizeze concursuri. Situația se aplică și acum, în timpul lui Lucian Bode. În acest caz nu vorbim doar de inspectoratele de Poliție, ci și de alte structuri, precum IGPR, DGPI, IGJR, IGPF, DGA…

Efectul: nici un șef nu își permite să ia măsuri sau să facă schimbări, de teamă că va fi zburat din funcție pentru că a deranjat politic. Este și motivul pentru care numele Adrian Glugă nu spune nimic nici unui constănțean. Glugă este șeful IPJ Constanța din iunie 2020… Pentru cei mai mulți dintre șefii de inspectorate, s-au depășit inclusiv termenele prevăzute de lege pentru împuternicire, de un an de zile. Este termenul maxim și nu se mai pot schimba nici între ei, șeful cu adjunctul și invers.

Modificarea raporturilor de serviciu, prevăzută în statutul polițistului și ordin de ministru, conține detașare, împuternicire, delegare, mutare și punerea la dispoziție. Desemnarea instituită de Lucian Bode nu există în nici un act normativ, astfel că vorbim de un abuz în serviciu de proporții monumentale, o încălcare flagrantă a legii. Împuternicirea pe funcție este definită în lege ca fiind exercitarea cu caracter temporar a unei funcții, până la organizarea obligatorie a concursului.

Polițistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maxim 6 luni. Prelungirea împuternicirii poate fi dispusă, cu acordul polițistului, pentru maximum 6 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea  concursului pentru ocuparea postului, se specifică în art. 27(16), alin. 1 din Legea 360/2002.

În cazul Constanței, unde prelungirea împuternicirii pentru Glugă expiră în aproximativ o lună, nu se organizează nici un concurs, iar șeful IPJ este la fel de inexistent ca în ultimul an.

La solicitarea TOMIS NEWS privind starea de fapt – atât la nivel național cât și la nivel local – Ministerul Afacerilor Interne a evitat – cu măiestrie gramaticală – să confirme încălcarea legii, invocând, printre altele, o distribuire uniformă la nivelul structurilor MAI:

„(…) Fiind o problemă de actualitate, aflată în analiză pentru identificarea nevoilor urgente de încadrare, demararea procedurilor de ocupare a posturilor de conducere vacante se va realiza etapizat. În acest sens, se urmărește o distribuire uniformă la nivelul structurilor M.A.I., atât din punctul de vedere al importanței posturilor din perspectiva misiunilor specifice încredințate, cât și al numărului acestora”.

Totodată, MAI ne-a confirmat că mandatul lui Glugă se va încheia de drept, evitând să precizeze când se vor relua concursurile pentru șefii din minister:

„Prin urmare, măsura administrativă privind împuternicirea polițistului încetează de drept la data împlinirii termenului pentru care a fost dispusă, fără a exista posibilitatea împuternicirii în posturi a unor persoane care au depășit termenul stabilit la alin. (1) al art. 2716

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.