Oamenii de știință ar fi găsit un „sistem solar perfect”. Ar fi la 100 de ani lumină distanță de al nostru

Când căutau viață extraterestră, experții au găsit un „sistem solar perfect”, creat în urma unor coliziuni violente, fenomen similar cu formarea propriului nostru sistem. Potrivit experților sistemul se află la 100 de ani-lumină distanță de Pământ. Are 6 planete, toate de aproximativ aceeași mărime. Se pare că acestea s-au schimbat foarte puțin de la formarea sistemului în urmă cu 12 miliarde de ani.

Date fiind aceste condiții, sistemul reprezintă un loc ideal de studiere a formării lumilor, scrie BBC News. Studiul a fost publicat în jurnalul științific Nature. Telescopul american TESS şi cel european Cheops au descoperit un sistem solar format din şase planete. Acestea se învârt în jurul stelei lor într-un „vals” perfect sincronizat. E o descoperire esenţială pentru a înţelege mai bine felul în care s-a format Sistemul Solar, potrivit unui studiu, informează AFP, scrie AGERPRES.

Cele şase planete din acest „sistem solar perfect” orbitează în jurul HD 110067. E o stea strălucitoare situată la aproximativ 100 de ani-lumină de sistemul nostru solar. Se află în constelaţia Părul Berenicei, care este vizibilă din emisfera nordică a Pământului.

Este un sistem stelar foarte compact. Ar încăpea complet în interiorul orbitei lui Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare, a declarat Adrien Leleu, cercetător la Universitatea din Geneva şi unul dintre autorii principali ai studiului publicat în revista Nature.

Toate aceste planete sunt denumite „fierbinţi”. Au un diametru cuprins între cel al Terrei şi cel al lui Neptun. Au o compoziţie similară cu cea a lui Neptun: „Un corp teluric acoperit de un înveliş gros de gaz”, a explicat acelaşi astrofizician. Niciuna dintre cele şase planete de tip „mini-Neptun” nu se află în zona locuibilă. Adică la o distanţă potrivită de steaua lor pentru a permite existenţa apei în stare lichidă. Aceasta e o condiţie esenţială pentru a susţine viaţa. Chiar și așa, acest „sistem solar perfect” poate ajuta experții să înțeleagă modul în care s-a format propriul nostru Sistem Solar.

Însă planetele deţin totuşi o calitate remarcabilă: perioadele lor orbitale. Adică timpul de care au nevoie pentru a executa o rotaţie în jurul stelei lor. Acestea sunt perfect sincronizate. Acest aspect nu a mai fost constatat niciodată până acum în rândul celor peste 5.000 de exoplanete descoperite după identificarea primei exoplanete, în 1995.

Una dintre planete are o orbită de doar 9 zile

Pentru noul studiu, totul a început în 2020 odată cu observarea stelei HD 110067, un astru similar Soarelui nostru, de către telescopul spaţial TESS lansat de NASA şi supranumit „vânătorul de exoplanete”.

TESS a detectat mai întâi două planete. A fost folosită metoda tranzitului, care măsoară variaţiile de luminozitate pe care le declanşează trecerea unei planete prin faţa stelei sale gazdă. Prima planetă, cea mai apropiată de acea stea, are o perioadă orbitală scurtă – doar nouă zile.

Însă semnale stranii de tranzit i-au intrigat pe astronomi. Experții bănuiau prezenţa altor exoplanete, mai îndepărtate şi, deci, cu perioade de revoluţie mai lungi. Telescopul TESS nu a putut însă să le găsească. Deoarece a fost conceput pentru a scana bolta cerească prin tranşe de câteva săptămâni, nu pentru a observa orbitele mai lungi. Dar acesta a fost punctul de pornire pentru descoperirea acestui „sistem solar perfect”.

Astronomii au apelat atunci la telescopul Cheops al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Acesta e este „capabil să se oprească asupra unei stele atât timp cât se doreşte”, a explicat Hugh Osborn, un alt autor al studiului, într-o conferinţă de presă.

Cheops a reuşit să identifice treptat alte patru planete. „În 2023, misterul a fost în sfârşit rezolvat”, a adăugat Hugh Osborn, cercetător la Universitatea din Berna.

HD 110067 prezintă un echilibru perfect în acel sistem stelar. Graţie unui sistem de sincronizare în perechi, în virtutea căruia planetele se atrag unele pe celelalte sub efectul gravitaţiei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *