Oameni de nimic, m**a a ajuns și în Parlament! Pachetul de legi pe Justiție, trecut la pas în Parlament. Stelian Ion: „Faptele de corupție sunt mai rele decât infracțiunile cu violență, prin consecințele lor se pot produce efecte mai grave”

Mu*e Bruxelles, mu*e România! Cu degetele mijlocii arătate opoziției de către deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, puterea a trecut fluierând prin Parlament pachetul de legi care vizează Justiția, în ciuda avertismentului chiar de ieri de la Bruxelles prin raportul MCV, care arată grave derapaje în ceea ce privește actul de Justiție. Practic, deputații au votat miercuri, în Camera Deputaților, un pachet de patru legi, care vizează Justiția. Prima dintre acestea vizează aprobarea proiectului de lege privind Ordonanța nr. 90/2018 prin care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a grăbit înființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților. Proiectul a fost aprobat cu 171 de voturi „pentru“, 90 „împotrivă“, 9 „abțineri“, iar un deputat nu a votat. Criticată atât de la Bruxelles, cât și de opoziția din România, înființarea secției de anchetat magistrați a creat un adevărat tsunami în rândul judecătorilor și procurorilor, care se tem că puterea va folosi comisia de anchetat magistrați ca pe un instrument de controlat Justiția. Evident, proiectul a stârnit un val de discuții în contradictoriu în plenul Camerei Deputaților între putere și opoziție. Unul dintre cei care au criticat înființarea secției a fost deputatul PNL Ioan Cupșa.

„Niciodată nu ați avut argumente suficiente, niciodată nu ați avut argumente de calitate, privitoare la înființarea acestei secții speciale. Se pune întrebarea legitimă: a existat nevoia socială să faceți ceea ce ați făcut? (…) Există vreun fenomen infracțional extins în rândul magistraților și noi, toți ceilalți, nu înțelegem acest lucru? Credeți că punând presiune în acest fel asupra magistraților, va spori calitatea actului de justiție? Lucrurile sunt absolut clare: doriți să instalați un procuror șef al acestei secții, un adjunct, veți selecta cei 15 procurori șefi și probabil credeți că v-ați înstăpânit pe justiție și veți controla cei peste 7.000 de magistrați care își desfășoară activitatea. Este incalificabil ce ați făcut! Anul trecut, doar șase magistrați au fost trimiși în judecată în legătură cu săvârșirea unor astfel de infracțiuni“, a afirmat Ioan Cupșa.

Mult mai vehement a fost deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, care a spus că este un atac direct la libertatea Justiției.

„Ieri (marți, 13 noiembrie), Comisia Europeană ne-a solicitat în mod foarte clar să luăm anumite măsuri cu privire la legile justiției, măsuri care au fost stabilite neechivoc. Ce facem noi astăzi este să votăm o lege de aprobare a unei OUG, exact împotriva solicitărilor Comisiei Europene. România a fost cea care și-a dorit să intre în UE. PSD, la momentul respectiv, a promovat aceste idei. România a fost cea care a acceptat acest mecanism de cooperare și verificare. CCR, cea din care vă place de foarte multe ori să citați, a decis în 2012 că acest mecanism este obligatoriu pentru România și că aceste recomandări sunt obligatorii, nu facultative. Ce faceți acum este să votați împotriva deciziei CCR, împotriva tratatelor pe care noi ni le-am asumat! Este vorba de o neseriozitate instituționalizată atunci când spui că UE este bună când îți dă fonduri, dar când îți cere socoteală pentru cum le cheltui nu mai este bună, te superi și îi întorci spatele. Este inadmisibil ce faceți! Referitor la justiție, drepturile omului nu se apără singure, nu își face nimeni singur dreptate într-un stat de drept. Procurorii, potrivit acestei Constituții, sunt cei care apără ordinea socială și drepturile și libertățile și judecătorii fac justiție, nu politicienii în ședințe de partid. Este o rușine ce ați făcut astăzi!“, a spus Stelian Ion.

Mu*e de la Iordache!!!

După ce a făcut show de la tribuna Parlamentului, enervat că opoziția l-a aplaudat, în mod ironic, Iordache le-a arătat degetele mijlocii de la ambele mâini.

„Păcat că colegii mei nu au urmărit la dezbaterile generale, v-am dat destule argumente de ce a fost necesară această Ordonanță 90, pentru că CSM nu a ținut de lege și această secție specială care va aduce adevărata independență a justiției nu s-a înființat în cele trei luni și, prin măsuri derogatorii, a venit această OUG, care prin cei cinci procurori dă posibilitatea înființării secției speciale. Înființarea acestei secții ne-a fost cerută de asociațiile profesionale, când judecătorii și procurorii, în comisia special au spus că vor o reală independență, să nu mai existe presiunea DNA, de ce vreți în continuare ca DNA, această instituție care în loc să respecte legea, a pus presiune pe judecători și procurori? (…) Vom merge mai departe cu toată opoziția dvs. și vom mai merge mai departe cu toată opoziția pe care Comisia Europeană și Parlamentul European s-au pronunțat împotriva României. Este josnic să nu apărați România, care în acest moment este sub presiune, pentru că vrem să fim independenți, pentru că vrem un Parlament care să ia propriile decizii! Vrem să ne conducem noi!“, a spus Iordache, după care le-a arătat degetele mijlocii celor de la opoziție.

iordache

Scârbit de gestul lui Iordache, deputatul USR Stelian Ion a revenit la tribuna Parlamentului și a spus că liderul PSD și-a bătut joc prin atitudinea sa de mii de alegători.

„Președintele secției speciale tocmai a proferat gesturi obscene de la această tribună a Parlamentului, către colegii parlamentari ai României care nu se reprezintă singuri, care îi reprezintă pe sutele de mii de români care i-au votat! Acele gesturi obscene, domnule Iordache, nu ni le arătați nouă, le arătați românilor pe care i-ați tratat cu gaze lacrimogene pe 10 august! Vreți să îi băgați la închisoare că protestează, vreți să îi transformați în infractori, îi bateți și le arătați gesturi obscene!“, a spus Stelian Ion.

O altă lege controversată aprobată miercuri în Parlament și care vizează Justiția face referire la aprobarea Ordonanței 92/2018, prin care același ministru al Justiției, Tudorel Toader, sub pretextul că pune în acord legile Justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția, a introdus o serie de articole care sunt în dezacord total cu recomandările Comisiei de la Veneția. Printre cele mai grave puncte introduse în lege este cel referitor la presiunile asupra magistraților, în sensul în care, în viitor, va fi un motiv de eliberare din funcție a magistraților pentru faptul că nu respectă condiția referitoare la buna reputație. Deputatul Stelian Ion a declarat pentru TOMIS NEWS că această bună reputație poate fi interpretată în fel și chip, astfel încât va fi un instrument de presiune asupra magistraților.

„Spre exemplu, oricine acaparează Consiliul Superior al Magistraturii poate să considere că un judecător sau procuror nu se mai poate bucura de bună reputație. În acestă idee, după Tudor Toader, fostul șef al DNA Laura Codruța Kovesi ar fi încălcat decizii ale CCR, ceea se poate considera că nu se mai poate bucura de buna reputație. Toate astea vin în condițiile în care Comisia Europeană ne-a spus marți să suspendăm intrarea în vigoare a acestei Ordonanțe“, a spus Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

Parlamentarul constănțean a avut o declarație acidă pe tema acestei ordonanțe și în plenul Parlamentului.

„Vă sună cunoscută sintagma „neamestecul în treburili interne ale României”? Da? Explicația pe care o dați, după ce a căzut cortina și după ce s-a văzut că în loc să legiferăm pentru români, legiferăm pentru infractori, toată Europa ne râde, a spus să trecem la coadă, în spatele Bulgariei. (…) Veniți cu argumentul ceaușist și intolerabil, de neacceptat“, a afirmat Stelian Ion, moment în care i s-a tăiat microfonul.

Proiectul de aprobare a OUG nr. 92/2018 a fost aprobat în cele din urmă cu 170 de voturi „pentru“, 92 „împotrivă“, 6 „abțineri“, iar un deputat nu a votat. PNL a cerut reluarea votului, însă propunerea a fost respinsă la vot.

Pușcăriașii cu fapte de corupție vor putea face închisoare…acasă, sub plapumă!

Poate cel mai revoltător proiect de lege aprobat miercuri în Parlament este inițiativa privind executarea pedepselor privative de libertate, care introduce detenția la domiciliu pentru cei cu pedepse de până la un an. Față de forma Senatului, PSD a eliminat posibilitatea ca această prevedere să se aplice și pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate și celor care au minori în întreținere. Astfel, în această formă, detenția la domiciliu se va aplica persoanelor condamnate la închisoare de până la un an, cu excepția persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență, dar şi persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru eliberarea condiționată din pedeapsa inițială a închisorii mai mare de un an. Proiectul a trecut cu 176 voturi „pentru“, 93 „împotrivă“ și o abținere.

„Este regretabil că Parlamentul României insistă să voteze legi neconstituționale… De ce vi se pare că este firesc ca infractorii cu gulere albe să ispășească pedepsele acasă și ceilalți să meargă la închisoare? Bineînțeles că legea asta nu e una cu dedicație pentru cineva, pentru dl. Dragnea, de exemplu, care este condamnat cu executare, în primă instanță, dar poate fi! Poate să îi servească și domniei sale această lege. Sper că v-ați abținut de la vot, pentru că ar fi fost total incorect să votați o astfel de lege! Infracțiunile de corupție, fără violență, prin care se fură din banul public, din banii spitalelor, școlilor, uneori sunt mai grave decât o infracțiune de violență, pentru că prin consecințele lor pot produce efecte mai grave! De multe ori, corupția ucide și lucrul ăsta se întâmplă în România zi de zi! Dacă nu vreți să vedeți legătura între corupție și faptul că la propriu mor în fiecare zi oameni, avem o mare problemă!“, a afirmat deputatul constănțean Stelian Ion.

În fine, în pachetul de legi votat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a mai fost proiectul privind desecretizarea a tuturor protocoalelor încheiate de SRI cu diverse instituții și de revizuire a tuturor dosarelor în care s-au pronunțat soluții în baza unor înregistrări în perioada 2005 – 2018. Posibilitatea rejudecării tuturor dosarelor de corupție care au fost făcute în baza acestor protocoale, a stârnit discuții aprinse, după ce inițiativa a a fost aprobată cu 174 de voturi „pentru“, 92 „împotrivă“, 4 „abțineri“, iar un deputat nu a votat.

„USR a votat împotriva acestui proiect, care este o enormitate juridică. Dincolo de faptul că CCR a spus deja că clauze de revizuire nu pot fi adăugate sau eliminate, decât până la data pronunțării hotărârii judecătorești, efectele acestei legi sunt grave pentru toți cetățenii români care își caută în justiție dreptatea! Aceștia vor trebui să aștepte ani de zile în plus pentru ca zeci de mii care au fost condamnați pentru infracțiuni grave acum au clauze de revizuire! Pe lângă nume faimoase, cum sunt Elena Udrea, Alina Bica, Dinel Staicu, Monica Iacob Ridzi, avem și teroriști: cum este Omar Hayssam sau criminali extrem de periculoși, cum este Constantin Pasaris, dar sunt și traficanți de droguri, persoane, mari evazioniști. Acesta este lucrul pe care îl veți? Aceasta este justiția pe care o căutați?“, a afirmat Lucian Stanciu Viziteu – USR.

„Vă anunț că PNL, prin grupul senatorial, va ataca la CCR, pentru că, din păcate, ați greșit, ați introdus o serie de amendamente de conținut care ar fi trebuit discutat și în prima camera. Pentru că v-a fost teamă că nu aveți numărul de voturi necesar i-ați conferit legii un caracter ordinar, deși dacă vom analiza conținutul vom vedea că se referă la modificarea unor acte normative, care au caracter organic“, a punctat Gabriel Andronache – PNL.

„Eu cred că astăzi am procedat corect față de cetățenii din România. Suntem în ceea ce noi am pus în platforma electorală în 2016 atunci când am spus dreptate până la capăt şi astăzi este un pas important în acest sens. Legea va fi atacată la CCR nu am nicio îndoială, deşi sunt şi amendamente depuse de USR pe care le-am acceptat, amendamente depuse de PMP pe care le-am acceptat. Eu vă dau o veste proastă celor care o veţi ataca şi vă spun că cine învesteşte şi dezînvesteşte. Ceea ce înseamnă că Parlamentul a învestit Guvernul pe procedurile de declasificare, tot Parlamentul este cel care îşi ia acest drept înapoi. Astăzi, Parlamentul a făcut ceea ce trebuia şi este în limitele constituţionale“, a notat, la rândul său, Mircea Drăghici – PSD.

„Constat că în vocabularul politic începe să dispară o sintagmă, care ar fi trebuit să fie temeiul societății pe care vrem să o construim, anume drepturile omului. Tot mai puțin invocăm drepturile omului când vorbim despre legi, despre aplicarea legii, despre statutul instituțiilor constitutive. (…) Comisia de la Veneția a elaborat un document, cu privire la calitatea actului de justiție din România. Documentul nu este mare, are câteva zeci de pagini, unde cuvântul „procuror” apare de 250 de ori. Sintagma „cercetare penală” apare de 30 de ori. Sintagma „drepturile omului” apare de trei ori! Cu alte cuvinte, atunci când privim o facem cu un ochean întors, prin care vedem numai modul în care persoanele sunt monitorizate și nu prin care persoanele sunt protejate. Astăzi readucem această sintagmă în registrul politic“, a spus Varujan Vosganian – ALDE

„Desigur, retoricile pot fi interesante, bombastice, pot avea și un caracter literar, dar să nu scăpăm esența. Aici vorbim de o lege care preia atribuțiile guvernului României, el are atributele de a desecretiza documentele la care fac referire inițiatorii. Acest lucru este consfințit inechivoc de CCR, chiar guvernul, prin doamna Dăncilă, îl contrazice pe domnul Dragnea, pe domnul Tăriceanu, ca inițiatori, arătând că o asemenea lege este suspectibilă de neconstituționalitate, prin faptul că încalcă principiul separației puterilor în stat“, a subliniat Marius Pașcan PMP.

Toate cele patru legi votat miercuri în Parlament vor fi trimise la Președinție la promulgare, însă este foarte probabil ca acestea să se întoarcă în Legislativ, mai ales că opoziția a anunțat că va ataca legile la CCR.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *