O TREIME din românii programați au refuzat vaccinarea cu AstraZeneca. Cîțu: „CONTINUĂM! Este o decizie bună, luată de specialiști”

Reacțiile adverse generate de vaccinarea cu AstraZeneca i-au speriat pe români. O treime din cei programați să se vaccineze cu serul engelezesc au refuzat imunizarea, a anunțat șeful Campaniei de Vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

„Sunt mai multe persoane care se programează decât cele care au anunlat. Din peste 10.000 de persoane programate, 3.000 nu s-au prezentat la programare. Repet, consider absolut firească indecizia anumitor persoane sau decizia de a aștepta noi informații legate de acest tip de vaccin.  Sunt extrem de multe alte cauze care pot crește riscul trombotic, de la cauze individuale, la medicație administrată”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Premierul Florin Cîțu a declarat marți că susține decizia potrivit căreia România continuă imunizarea cu serul de la AstraZeneca, pe motiv că această hotărâre a fost luată de specialiști. În mijlocul îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse ale acestui vaccin, mai multe țări europene au decis suspendarea folosirii serului de la AstraZeneca. Printre ele se numără și Germania, Franţa, Italia şi Spania, care au încetat să mai administreze vaccinul din cauza unor suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele imunizate cu el. Cu toate acestea, România a hotărât să utilizeze în continuare serul companiei AstraZeneca iar premierul spune că aceasta este o decizie bună.

Sunt 230.000 de români care s-au vaccinat cu AstraZeneca și sunt bine. A fost o decizie luată de specialiști să continuăm vaccinarea. Este o decizie bună, dacă vă uitați la ce spune Agenția Europeană a Medicamentului. Campania de vaccinare trebuie să continue”, a declarat Florin Cîțu.

Decizia a fost luată de către reprezentanţii Comitetului Naţional privind Vaccinarea, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în urma unei şedinţe extraordinare în care s-au analizat evenimentele la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

„Beneficiile vaccinării sunt clare peste tot în lume. Unde s-a reușit o vaccinare rapidă am văzut o scădere a numărului de persoane care s-au infectat”, a mai adăugat premierul României.

CNCAV: cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi

Conform CNCAV, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului.

În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”, conform CNCAV.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Recomandăm raportarea oricărei reacții adverse suspectate atât de către profesioniști cât și de către pacienți.

Organizația Mondială a Sănătății cere țărilor să nu întrerupă imunizările cu AstraZeneca

Luni, Organizația Mondială a Sănătății a făcut un apel la țările lumii să nu întrerupă campaniile de vaccinare și imunizarea cu serul AstraZeneca din cauza îngrijorărilor legate de posibilele efecte adverse.

Conform ultimelor date, nu există dovezi că incidentele au fost cauzate de vaccin și este important ca aceste campanii de vaccinare să continue ca să putem salva vieți și să oprim apariția cazurilor grave”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Gheorghiță: Un caz la un milion de vaccinați, față de un caz la o mie la populația nevaccinată

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți, într-o conferință de presă, că problemele de sănătate apărute la persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca reprezintă un caz la un milion de persoane, cu mult mai puțin față de rata normală de apariție a respectivelor probleme de sănătate la persoanele nevaccinate, anume un caz la o mie de persoane.

13 state la nivel european au decis suspendarea temporară a unui singur lot AstraZeneca, 7 state au decis continuarea vaccinării cu toate loturile AstraZeneca și 15 state au decis suspendarea temporară a vaccinării cu toate loturile. România a decis continuarea vaccinării. Agenția Europeană a Medicamentului și-a menținut același nivel de recomandare, la acest moment beneficiile depășesc riscurile. Nu există, legat de evenimentele tromboembolicem semnale legate de o frecvență mai mare decât în populația generală nevaccinată. Vorbim de un caz la un milion de persoane vaccinate, mult sub frecvența estimată la populația nevaccinată, un caz la o mie de persoane. Azi Agenția Europeană a Medicamentului reevaluează toate datele. Cred în continuare că trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului care a precizat cât se poate de clar că nu există date care să facă legătură de cauzalitate cu vaccinul”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul Pfizer are trecere mare printre români

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că în acest moment nu mai sunt locuri pentru vaccinare în cazul dozelor de la Pfizer. De cealaltă parte, numărul românilor care vor să se vaccineze cu AstraZeneca a scăzut.

La acest moment în centrele de vaccinare mai sunt 18.000 de locuri libere la AstraZeneca. Ca atare, deși și-au anulat un număr mare de persoane programările, în același timp un număr și mai mare de oameni și-au făcut programare. La centrele Pfizer nu mai sunt locuri libere în centrele de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *