O regiune din Polonia renunță la titlul de „zonă liberă de LGBT” pentru a primi din nou bani europeni

O regiune din sudul Poloniei care se declarase „zonă liberă de LGBT” renunță la această rezoluție pentru a primi în continuare bani europeni relatează Euronews. Anterior, UE anunțase că regiunile care adoptă politici discriminatorii împotriva minorităților nu vor mai putea beneficia de fonduri europene. Legislativul regional din Swietokrzyskie a votat, în cadrul unei sesiuni speciale miercuri, să revoce rezoluția care declara regiunea „zonă liberă de LGBT”. Rezoluția fusese aprobată în 2019 de mai multe municipii și regiuni poloneze.

Este pentru prima oară când o regiune din Polonia renunță la o astfel de rezoluție. Guvernul polonez a cerut, anterior, autorităților locale din mai multe regiuni să renunțe la rezoluțiile lor discriminatorii pentru a putea beneficia în continuare de fonduri europene. În trecut, însă, guvernul ultraconservator PiS a fost cel care a încurajat aceste rezoluții, despre care a spus că sunt menite să „protejeze familiile ca uniuni între un bărbat și o femeie”. După ce UE a blocat accesul Poloniei la milioane de euro în fonduri de dezvoltare pentru regiuni, însă, guvernul de la Varșovia și-a revizuit atitudinea. Liderii UE au denunțat rezoluțiile, iar Parlamentul European a reacționat la ele declarând întreg spațiul UE drept o „zonă de libertate pentru minoritățile sexuale”.

Liderul partidului ultraconservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, spunea că  „ideologia LGBT”, termenul inventat de extremiști pentru a-și justifica politicile discriminatorii, „ameninţă identitatea noastră, naţiunea noastră, existenţa ei şi statul polonez”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.