O nouă stație de pompare, inaugurată la Cernavodă

Cetăţenii oraşului Cernavodă vor beneficia, începând de vineri, Staţia este situată la ieşirea din satul Ştefan cel Mare, în comuna Saligny.

Potrivit RAJA, printre investiţiile derulate se regăseşte şi Contractul CL24 – Staţie de pompare nouă, extindere aducţiune şi reţea de canalizare şi bazin de egalizare nou – oraşul Cernavodă.

Pentru Cernavodă, seceta aduce două probleme vitale: lipsa debitului necesar pentru răcirea reactoarelor nucleare, pe de o parte, și posibilitatea ca întregul oraș să rămână fără apă potabilă. Cernavodă se alimenta cu apă din Dunăre, iar fluviul scăzuse atât de mult încât până când gurile de captare să rămână fără apă mai era o chestiune de milimetri.

RAJA a construit o conductă de 20,3 kilometri, cu care aduce apă potabilă de la Medgidia, apă pe care o extrage de la o adâncime de peste 200 de metri. Acviferul din Medgidia este unul dintre cele mai calitative din țară. De altfel, spunea Felix Stroe, directorul general al SC RAJA SA, Dobrogea deține cele mai mari rezerve subterane de apă din România. Acviferul despre care vorbim poate alimenta județul pentru cel puțin 200 de ani.

Compania extrage apa de la peste 200 de metri din Medgidia și apoi o transportă 20 kilometri către Cernavodă. Proiectul “Rabilitarea și modernizarea sietmului de alimentare cu apă și canalizare în regiunea Constanța și Ialomița” include și această nouă stație de pompare situată la intrarea în orașul Cernavodă, dar și construirea unui bazin nou de egalizare. Valoarea proiectului depășește 25 milioane lei.

Totodată, realizarea acestei conducte de aducțiune a creat premisele ca într-o etapă imediat următoare să se asigure o sursă suplimentară pentru alimentarea a localităților Satu Nou, Mircea Vodă, Faclia, Anghel Saligny și Stefan cel Mare prin executarea în cadrul prezentului contract a unor camine de conexiune pentru preluarea în viitor a rețelelor existente și alimentarea cu apă de subteran. Prin executarea acestor lucrări se va asigura populației apă la standarde înalte de calitate și se vor elimina actualele deficiențe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *