O nouă promisiune de la București: Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: „Constanța va avea spital regional până la finele anului 2020“

Despre nevoia construirii unui spital regional la Constanța s-a scris și s-a vorbit extrem de mult. Autoritățile locale din județul Constanța, însemnând aleși locali și parlamentari, tot cer de mai bine de zece ani ridicarea unui spital regional la malul mării, care să aibă minim 800 de paturi și care să deservească pacienții din întreaga regiune de sud-est: județele Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Galați și Vrancea. Culmea este că, încă de la primele discuții, autoritățile au identificat terenul (este vorba de un imobil situat în cartierul Viile Noi, zona Sere și care a fost transferat din administrarea Ministerului Apărării Naționale la Ministerul Sănătății) și au realizat întreaga documentație, pentru ridicarea acestei unități sanitare. Numai că, inexplicabil, mai marii de la București au ignorat complet Constanța. Ba, mai mult, fostul Executiv condus de Dacian Cioloș a tăiat județul Constanța de pe lista spitalelor regionale, lăsând doar unitățile de la Iași, Cluj-Napoca și Craiova. Parlamentarii din Constanța nu au putut să explice de ce autoritățile centrale nu au luat în calcul amenajarea unui spital regional în Dobrogea, mai ales că județul Constanța se află într-o poziție strategică atât din punct de vedere militar, cât și economic, având Portul Constanța și Centrala Nucleară Electrică și, în plus, atrage anual milioane de turiști prin litoralul său.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu și senatorul Nicolae Moga au continuat să pună presiune pe autoritățile de la București, pentru a include Constanța printre locațiile în care va fi ridicat un spital regional. Se pare că aceste tatonări au dat roade, astfel că, vineri, 20 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, au anunțat că se vor implica în construirea spitalului regional la Constanța. Ba, chiar ministrul Teodorovici a dat asigurări că acest spital va fi construit până la finele anului 2020.

„Sectorul de sănătate trebuie să aibă sprijinul total al Ministerului Finanțelor. De la gândirea contabilă pe care am avut-o până de curând la MF trebuie să trecem la cea umană și în spirit de piață. Spitalul regional de la Constanța este un obiectiv foarte important pentru întreaga țară, nu doar pentru Constanța. Din cele 8 spitale regionale pe care vrem să le construim în țară, eu mi-am asumat răspunderea la nivelul Guvernului implicarea activă în spitalul regional de la Constanța, începând de la primii pași în proiect până la finalizarea acestuia. Pentru că nu trebuie să vorbim mult, ci să facem, în acest caz lucrurile vor fi accelerate foarte mult, în special pe partea de proceduri și pe zona de finanțare. În ceea ce privește procedura, spitalul nu va fi realizat pe o achiziție publică clasică, ci în cadrul unei abordări care clasifica obiectivul în zona critică. Adică este foarte important de realizat, mai ales că avem o bază NATO în apropiere, avem migranți și foarte mulți turiști. Deci sunt, foarte multe motive pentru care este obligatoriu să avem un astfel de spital imediat. În ceea ce privește finanțarea, vom găsi cea mai eficientă metodă pentru toate părțile. Partea locală va fi degrevată de partea financiară“, a spus Teodorovici.

teodorovici tutuianu

Ministrul a adăugat că, pentru a nu lungi lucrurile, va fi preluat un proiect tehnic gata făcut după modelul din altă parte a Europei și va fi adaptat. Ministrul Finanțelor a precizat că spitalul regional de la Constanța ar putea avea 1.300 de paturi. La rândul său, ministrul Sănătății, Sorina Pintea a afirmat că lucrurile vor fi gândite astfel încât acest spital regional să cuprindă toate nevoile din zonă, inclusiv o secție de pediatrie sau un spital municipal. Ministrul Sănătății nu s-a ferit să spună că actualul Spital Clinic Județean de Urgență Constanța nu poate face față nevoilor regiunii Dobrogea, în condițiile în care acest spital devine vara de interes național.

„Spitalul Județean Constanța este suprasolicitat. În timpul verii, în spital se consultă, zilnic, până la 500 de pacienți, în vreme ce media la numărul de doctori pe care îi are spitalul este de 300. Pe de altă parte, ar putea fi îmbunătățit ambulatoriul spitalului, care ar putea să preia o parte din turiștii care nu au probleme atât de grave. Noi am venit la Constanța să ajutăm cu tot ceea ce se poate și am găsit la Constanța o echipă dornică să facă treabă“, a spus Sorina Pintea.

În paralel cu intenția autorităților de a ridica un spital regional, investițiile în Spital Clinic Județean de Urgență Constanța vor continua. Președintele CJC, Marius-Horia Țuțuianu, a afirmat că a profitat de prezența celor doi miniștri pentru a le arăta problemele cu care se confruntă Constanța.

„Am fost în câteva secții modernizate și mai puțin modernizate. Cu această ocazie, anunțăm că, săptămâna aceasta, în urma discuțiilor avute cu ministrul Sănătății, i-au fost alocate județului Constanța 12 milioane de lei pentru investiții de modernizare a secțiilor Spitalului Județean. Cu această sumă se vor continua lucrările de modernizare a Secției de Obstetrică și Ginecologie și vom începe renovarea, modernizarea și dotarea Secției de Neurologie a SCJU“, a punctat Țuțuianu.

În plus, ministrul Sănătății a arătat că, în afara celor 12 milioane de lei, vor fi alocați alte 8 milioane de lei pentru aparatură medicală. Amintim că o delegație a Guvernului, formată din ministrul Sănătății, Sorina Pintea și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a efectuat vineri o vizită în județul Constanța la mai multe centre medicale, alături de președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, și reprezentanți ai Spitalului Clinic Județean de Urgența „Sf. Apostol Andrei” Constanța.

CITEȘTE ȘI:

PMP și PNL au scos săbiile. Palaz le recomandă liberalilor… morcovi

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *