O nouă promisiune a Guvernului de ELIMINARE a pensiilor speciale. Boloș (Fonduri Europene) spune că… la iarnă

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a afirmat că termenul limită pentru jalonul din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind pensiile speciale este luna decembrie şi susţine că până atunci această problemă trebuie reglementată. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că legislaţia românească nu include pensiile militare ca pensii speciale, iar această chestiune trebuie clarificată cu Comisia Europeană. Marcel Boloş a fost întrebat, la finalul şedinţei de Guvern, dacă există riscul ca jalonul din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă care prevede ca pensiile speciale să fie aşezate pe alte baze să nu fie îndeplinit deoarece Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne nu au avizat memorandumul pentru regândirea noii legi a pensiilor.

Suntem în luna iulie. Jalonul are deadline luna decembrie, deci până la sfârşitul anului această problemă sigur că trebuie să fie reglementată, cel puţin aşa cum spune astăzi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar să nu uităm că în toamnă mai avem reluarea renegocierii PNRR-ului cu Comisia Europeană şi să vedem atunci care va fi mandatul cu care vom fi investiţi de către Guvern şi de către coaliţie şi, desigur, alternativele pe care le avem la îndemână. Sunt, după cum ştiţi, renegocierea şi respectarea termenului asumat prin PNRR pentru acest jalon”, a explicat Marcel Boloş.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a intervenit cu o explicaţie.

Legislaţia României nu include în categoria pensiilor speciale pensiile militare de stat, care au un alt regim, dar pentru că există în acest moment, ca şi pe alte multe jaloane şi ţinte un dialog cu Comisia Europeană, astăzi, miniştrii de resort au convenit să poarte acest dialog la următorul nivel, tocmai pentru a clarifica aceste confuzii între termeni juridici şi anumite conotaţii care s-au creat anumitor pensii. În perioada următoare, va fi un dialog între anumiţi miniştri din Guvernul României care gestionează într-un fel astfel de domenii şi reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a clarifica în primul rând noţiunile, aşa cum sunt ele înţelese în sensul legii”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Marcel Boloş a mai fost întrebat dacă este o solicitare legitimă a Comisiei Europene de includere a pensiilor militare în sistemul public de pensii.

Dacă ne referim la jalon şi conţinutul lui este pentru pensiile speciale. Dacă ne referim la legislaţia naţională, noi avem pensiile de serviciu. În toate statele membre ale Uniunii Europene, pentru aceste grupe de funcţionari şi personal încadrat există pensii de serviciu. Nu cred că va putea interveni Comisia Europeană să determine România ca să facă într-un alt fel decât există practica în ţările membre ale Uniunii Europene. Aici e o chestiune care trebuie limpezită, pentru că, aşa cum arată lucrurile în momentul de faţă, există această, să zicem, neconcordanţă între ceea ce spune jalonul, ceea ce există în legislaţia naţională şi apoi ne-am uitat şi în practica ţărilor membre ale Uniunii Europene pentru că nu cred că putem fi obligaţi ca să facem altfel decât ceea ce se practică în ţările membre ale Uniunii Europene”, a afirmat Marcel Boloş.

Ministrul a menţionat că aceste constrângeri au venit deoarece Comisia Europeană doreşte să se asigure că împrumutul acordat României va fi rambursat.

„Toate aceste categorii de personal au acest regim al pensiilor de serviciu şi ar fi nedrept dacă ar trebui să facem într-un alt fel, în condiţiile în care aceste reforme şi aceste constrângeri pe care le avem să zicem la nivelul reformelor mari, ele au venit pe fondul faptului ca să se asigure Comisia că împrumutul pe care îl acordă României va fi rambursat. Atunci aveam un vârf de datorie publică şi trebuia să facem dovada că vom optimiza categoriile de cheltuieli publice importante pentru ca să putem rambursa împrumutul acordat. Probabil dacă vom ajunge în situaţia în care să demonstrăm că sustenabilitatea pentru aceste categorii de cheltuieli nu este o problemă, nu cred că vom avea sau nu ar trebui să avem probleme din punctul de vedere al negocierii cu Comisia Europeană”, a mai transmis Marcel Boloş.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *