Spread the love

Nici nu a început bine săptămâna că apele s-au învolburat din nou în mediul politic. Și de această dată, motivul a fost unul care a stârnit numeroase conflicte în ultimii doi ani: legile Justiției. Concret, Guvernul a adoptat luni, 15 octombrie, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea legilor justiției, recent promulgate. Este vorba de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat în ședința de Guvern că ordonanța de urgență pune în acord cele trei legi ale justiției cu recomandările Comisiei de la Veneția.

„Această soluție a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, cât și în întrevederea avută cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. După cum știți, cele trei legi ale justiției au fost modificate de parlament, iar aceste modificări au fost validate de Curtea Constituțională a României și asigură o mai bună funcționare a sistemului de justiție în interesul cetățenilor. Ceea ce adoptăm astăzi în guvern reprezintă o armonizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situațiilor întâlnite în practică pentru buna desfășurare a actului de justiție. Justiția din România trebuie să fie garanția respectării și apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor, iar abuzurile și imixtiunile în înfăptuirea actului de justiție nu sunt și nu vor fi tolerate“, a declarat Viorica Dăncilă.

La rândul său, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că modificările aduse Legilor Justiţiei se vor dovedi benefice pentru înfăptuirea justiţiei, pentru cetăţeni. Toader a precizat că nu a mers la Comisia de la Veneţia pentru a cere aprobare pe prevederile ordonanţei de urgenţă. Referitor la actul normativ adoptat de Guvern, interesant de spus este că Ordonanța Guvernului preia doar o parte dintre recomandările Comisiei de la Veneția, precum amânarea pensionarii anticipate a magistraților, iar ministrul Justiției nu exclude să fie făcute noi modificări la cele trei legi controversate.

Ordonanţa, care a fost transmisă vineri seară către CSM, prevede, printre altele, amânarea pensionării anticipate a magistraţilor, până la data de 31 decembrie 2022. Potrivit documentului, potenţialul impact al acestei prevederi asupra resurselor umane din parchete şi instanţe a fost subliniat şi de către Comisia de la Veneţia, care a recomandat renunţarea la schema de pensionare anticipată.

OUG arată că se adoptă un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede numirile în funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA, şi DIICOT. Potrivit Ordonanţei, alineatul introdus arată că selecţia procurorilor-şefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidaţii vor susţine un proiect şi, pentru a fi asigurată transparenţa procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

Una dintre condițiile puse procurorilor pentru a activa în DNA este să aibă minim 10 ani de experiență. Pe această prevedere, unul dintre procurorii care vor ieși din DNA este Alexandra Lăncrăjan, cea care anchetează dosarul Tel Drum, în care este anchetat Liviu Dragnea.

USR a luat foc!

Deși Ordonanța de Urgență nu a mai fost adoptată „noaptea, ca hoții“, ci dis-de-dimineață, noul act normativ adoptat de Guvern și care privește Justiția a fost aspru criticat de opoziție, în special de cei de la USR. Potrivit celor de la USR, Ordonanța nu este decât un nou ordin a lui Dragnea pentru ministrul Justiției de a bloca accesul magistraților tineri în DNA și în special în funcțiile de conducere, iar Tudorel Toader l-a executat imediat prin OUG-ul de astăzi (luni, 15 ctombrie, n.r.) pentru modificarea legilor justiției.

„După ce ieri seară (duminică, 14 octombrie, n.r.) a fost la sediul PSD, Tudorel Toader a anunțat în această dimineață (luni, 15 octombrie, n.r.) că OUG-ul pe legile justiției prevede și creșterea vechimii în profesie de la 8 ani la 10 ani pentru ca un procuror să intre în DNA, iar procurorul șef al direcției trebuie să aibă minim 15 ani experiență. Dragnea are nevoie de procurori cuminți în DNA. Până acum, era nevoie de 8 ani ca un procuror să fie șef al DNA, iar în prezent este nevoie de 10 ani doar ca să intre în direcție. USR consideră că nu este o surpriză această prevedere introdusă în OUG, în condițiile în care atunci când a avut de ales pentru conducerea DNA între doi procurori din Constanța, Tudorel Toader a selectat-o pe Adina Florea, în detrimentul unui procuror tânăr care a avut rezultate și s-a remarcat prin dosarele împotriva lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu“, arată reprezentanții USR.

La rândul său, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a declarat că prin acest OUG, Tudorel Toader se folosește de articolul modificat din lege cu privire la activitatea procurorilor care se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției, pentru a-și aroga dreptul de a începe anchete disciplinare împotriva procurorilor.

„Inițial, în proiectul de ordonanță, ministrul putea sesiza Inspecția Judiciară și împotriva judecătorilor, dar s-a răzgândit între timp. Din nou, Tudorel Toader pune presiune pe procurori!”, a declarat Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

Legile justiției, corelate cu raportul Comisiei de la Veneția? Stelian Ion a luat foc: „Țară scăpată din frâie! Habarniști cu interese penale se joacă de-a guvernarea! Nu avem cu cine purta o discuție normală în comisiile vieții!”

USR critică și faptul că Tudorel Toader a anunțat o „radiografie” a procurorilor detașati în Ministerul Public: toți procurorii care nu îndeplinesc noile condiții și activează la DNA, DIICOT sau Parchetul General, vor fi trimiși înapoi la parchetele locale, deși atunci când au fost detașați la parchetele superioare îndeplineau toate cerințele legii.

„Metoda de lucru a puterii actuale privind modificarea legilor justiţiei se înscrie în acelaşi spirit de „noaptea, ca hoţii” – duminică seara la ora 23 încă erau discuţii, se stabilea modul de funcţionare a justiţiei în această ţară, ceea ce este nu doar revoltător, pentru că asta deja trăieşte România de un an şi jumătate, dar este împotriva tuturor tratatelor la care România este parte”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

CITEȘTE ȘI:

Scandal MONSTRU în Parlament la primul val de modificare a legilor justiției. USR-iștii au blocat ședința, strigând la megafon. „Să plecăm acasă dacă suntem atât de IDIOȚI!” La Cameră încă se vota, la Senat exista număr de înregistrare!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *