O delegație rusă a sosit în Belarus pentru discuții cu ucrainenii. Zelenski REFUZĂ: „Minskul a fost COMPLICE la INVAZIE!”

Kremlinul a asigurat duminică că este pregătit să negocieze cu Ucraina, propunând ca loc de întâlnire Gomel din Belarus, ţară de unde Rusia şi-a încercuit vecinul, în timp ce preşedintele rus a salutat „eroismul” forţelor sale militare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că din delegația rusă fac parte reprezentanți ai ministerelor de externe și de apărare, precum și cei ai administrației prezidențiale.

Rusia este acum pregătită să „înceapă discuțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt, iar Moscova îi așteaptă acum pe ucraineni, potrivit presei de stat ruse. Este vorba de primele negocieri de la lansarea ofensivei ruse, pe 24 februarie.

O delegaţie cu reprezentanţi ai „ministerelor Afacerilor Externe, Apărării şi altor servicii, în special a administraţiei prezidenţiale a sosit în Belarus pentru negocieri cu ucrainenii”, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, citat de agenţiile naţionale.

Armata rusă a afirmat, duminică, că a încercuit două mari oraşe din sudul Ucrainei, Herson şi Berdeansk, în a patra zi a invaziei în ţară. În plus, autorităţile de la Harkov au anunţat că vehicule militare ruseşti au ajuns în centrul oraşului şi cer populaţiei să nu iasă din case.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus, afirmând că Minskul a fost complice la invazia rusă. Președintele Ucraainean s-a declarat deschis pentru negocieri în alte locații, scrie Reuters. Kremlinul a declarat duminică că delegația sa este pregătită să se întâlnească cu oficialii ucraineni în orașul bielorus Gomel. Președintele Zelensji a spus că discuțiile ar putea avea loc în Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins duminică o ofertă rusă de negocieri în Belarus, afirmând că şi autorităţile din Minsk sunt complice la invazia rusă, dar a lăsat poarta deschisă purtării de negocieri în altă parte, relatează Reuters şi AFP. Kremlinul a afirmat duminică puţin mai devreme că o delegaţie rusă îşi aşteaptă omologii ucraineni la negocieri în oraşul Gomel din Republica Belarus. „Varşovia, Bratislava, Istanbul, Baku. Le-am propus pe toate. Şi ne-ar conveni oricare”, a replicat Zelenski într-un mesaj video difuzat online. El a adăugat în mesaj că „noaptea trecută a fost grea, cu noi tiruri, bombardamente în cartiere locuite, asupra unor infrastructuri civile”. „Nu mai e nimic care să nu fie considerat de ocupant ţintă legitimă”, spune Zelenski.

Liderul ucrainean se adresează totodată belaruşilor, afirmând: „De pe teritoriul vostru ni se ucid copiii. Cum vă veţi putea privi copiii în ochi, cum vă veţi mai putea privi în ochi unii pe alţii?”

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *