Nuclearelectrica, printre VICTIMELE ÎNȘELĂCIUNII grupării destructurată de DIICOT

Percheziții DIICOT în București și alte cinci județe, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, format din 300 de persoane, specializat în fraude informatice, înșelăciune și spălare de bani, informează instituția.

„În această dimineață, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu IGPF și IGPR efectuează 17 percheziții în București și alte 5 județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din peste 300 de persoane, specializat în săvârșirea de fraude informatice, înșelăciune și spălare de bani. Membrii grupului infracțional induceau în eroare angajații unor autorități publice din România și din străinătate (în special Spania), instituții publice sau instituții de interes public cu privire la schimbarea contului bancar în care urmau a fi efectuate plățile aferente unor facturi neachitate, emise de către furnizorii acestora, iar după încasarea sumelor, acestea erau transferate în alte conturi controlate de grupare, iar mai apoi extrase prin intermediul unor „săgeți”. În cauză se fac cercetări și pentru spălare de bani, sumele de bani ce au făcut obiectul mecanismului de spălare fiind estimate la peste 7 milioane de euro”, informează DIICOT.

Potrivit acestora liderul grupării care a produs prejudicii de șapte milioane de euro mai multor zeci de instituții publice, interes public sau private, ar fi Adrian Deaconu. Acestea mai arată că gruparea are 11 membri efectivi, ce vor fi aduși și audiați la sediul central al DIICOT, iar alte zeci/sute de persoane vor fi audiate în țară, fiind vorba de „săgeți”, repsectiv persoane puse singular să scoată banii spălați. Astfel, arată sursele citate între companiile de stat păcălite de gruparea lui Deaconu s-ar număra Nuclearelectrica, prejudiciată cu peste 300000 lei,  Imprimeria Națională, prejudiciată cu peste 400.000 de lei, Regia de Transport Timișoara, prejudiciată cu peste 300.000 de lei și Regia Domeniului Public Cluj, prejudiciată cu peste 80.000 de lei. Totodată, mai arată sursele citate, Casa Națională de Pensii Publice, a fost prejudiciată cu peste 14.000 de lei, CNAIR prin DRPD Cluj, cu peste 200.000 de lei și Compania Municipala de Consolidări București, cu peste 120.000 de lei. Între alte societăți înșelate de către această grupare sunt companii de salubritate, bănci benzinării sau clinici private.

Gruparea destructurată de DIICOT miercuri dimineață, care se ocupa cu înșelăciuni și spălare de bani ajunsese să aibă un renume în lumea subterană și interlopă de la nivel european pentru „tunurile” date instituțiilor publice românești și pentru modul său de operare. Potrivit surselor citate zeci de instituții publice și de interes public românești ar fi fost înșelate de către membrii grupării  prejudiciul fiind de aproximativ șapte milioane de euro.

Concret, arată sursele citate ar fi vorba de zeci de ministere, ADP-uri, companii municipale, companii naționale de stat, care ar fi căzut victime înșelăciunilor membrilor grupării iar vestea fraudării acestora s-ar fi răspândit la nivelul zonei infracționale din întreaga Europă. Astfel, membri ai grupării, spun sursele invocate, sunau la companii și se dădeau reprezentanții unor companii cu care aceste structuri de stat aveau contracte în derulare. Detaliile unor contracte derulate între companii private și cele de stat le-ar fi avut din mediul public, în speță de pe SEAP. Dându-se angajați ai acestor companii membri grupării transmiteau societăților de stat că s-au schimbat conturile de încasare a plăților și că vor transmite e-mail-uri cu noul cont la care companiile de stat pot face viramentul banilor în baza contractelor existente. Aceștia, arată sursele citate, urmăreau când se încasau bani în respectivul cont și imediat în transferau în conturile unor alte societăți fantomă de unde banii erau retrași numerar pe card.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.