NU s-a ajuns la un acord pentru desființarea Secției Speciale! Stelian Ion: „Coaliția se pare că NU își dorește desființarea SIIJ!”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că propunerea sa pentru desfiinţarea Secţiei speciale, discutată în şedinţa coaliţiei de marţi, nu a fost acceptată de UDMR, el a apreciind că, în ansamblu, coaliţia se pare că nu-şi doreşte desfiinţarea SIIJ.

Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată – DNA, DIICOT sau Parchetul General, a parchetelor pe lângă curţile de apel – să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată. (…) Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele”, a declarat Stelian Ion la finalul şedinţei.

Ministrul susţine că „UDMR nu vrea nici această variantă” de desfiinţare a SIIJ.

Se pare că nu convine UDMR nicio variantă de desfiinţare a SIIJ. (…) Să pui condiţii la fiecare şedinţă este o dovadă a faptului că, atunci când am agreat programul de guvernare, n-au fost sinceri. Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA.Sub nicio formă nu vor refacerea competenţelor DNA. (…) Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând”, a arătat ministrul.

El a reafirmat că „România va trebui să desfiinţeze SIIJ şi să respecte angajamentul pe care l-a avut întotdeauna în ultimii ani, mai ales cu privire la lupta împotriva corupţiei, care trebuie să continue”.

Şi a reinventa SIIJ sub o altă formă, în altă parte nu înseamnă decât o slăbire a luptei împotriva corupţiei, ceea ce nu va fi acceptat de Comisia Europeană. Consecinţele vor fi de ordin internaţional şi vor veni în principal din partea Comisiei Europene. (…) E complicat să guvernezi pe justiţie cu UDMR, pentru că, iată, nu s-au debarasat de politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD. Împărtăşesc viziunea PSD pe justiţie şi continuă cu aceleaşi idei. Eu aşteptam o schimbare de optică sau măcar un compromis, o renunţare. (…) Nu sunt de acord cu ceea ce spune UDMR. Mai mult invocă faptul că n-au fost convocaţi la discuţii pe legile justiţiei. Nici vorbă de aşa ceva”, a susţinut Stelian Ion.

Întrebat dacă beneficiază de susţinerea premierului şi a PNL privind desfiinţarea SIIJ, acesta a arătat că în Parlament lucrurile s-au împotmolit „grav”.

Şi aici mi se pare că voinţa politică s-a diminuat foarte mult. (…) PNL susţine desfiinţarea SIIJ, au spus-o. (…) Aşteptarea mea personală era nu atât faţă de premier, cât mai ales faţă de Parlament, era la mai multă implicare, în sensul în care nu e suficient să spui că tu eşti de acord cu orice variantă de desfiinţare a SIIJ, dar o implicare activă în sensul de a-i convinge pe parteneri”, a adăugat Stelian Ion.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că opinia liberalilor nu s-a schimbat în ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), dar se caută o formulă comună care să fie sprijinită de toţi partenerii din coaliţia de guvernare, după ce ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat marţi o nouă variantă în acest sens. El a adăugat că varianta ministrului Justiţiei „trebuie analizată foarte serios”.

Sigur că obiectivul de desfiinţare a SIIJ rămâne şi îl vom îndeplini. Căutăm o formulă care să fie sprjinită de comun acord de toţi partenerii din coaliţie. A venit domnul Stelian Ion, a prezentat o formă, punctul nostru de vedere este că trebuie analizată foarte serios, căutăm în continuare formula comună. Discuţia continuă„, a declarat Orban, marţi, la Parlament.

La rândul său, Florin Cîțu a vorbit, marți, după o discuție în coaliție, ce se va întaâmpla cu desființarea SIIJ și ce mesaj le-a transmis colegilor.

Obiectivul este desființarea SIIJ. Le-am spus colegilor că trebuie responsabilitate și curaj. Orice soluție care merge în direcția desființării SIIJ o susțin. Eu sunt deschis să văd toate variantele. Vreau să avem o soluție care să nu fie desființată de SIIJ„, a spus Florin Cîțu.

Vicepremierul Dan Barna (USR) a declarat marți la că UDMR a anunțat în coaliție că refuză varianta de compromis pentru desființarea SIIJ pe care o discutase cu ministrul Justiției. În opinia șefului USR, UDMR nu va fi de acord cu nicio variantă de desființare a SIIJ, astfel că actuala coaliție de guvernare se află într-un blocaj total pe acest subiect:

UDMR nu vrea practic desființarea SIIJ. Poziția lor este să desființăm SIIJ actual și să-l mutăm tot ca secție specială pentru magistrați la Parchetul General. Adică să schimbăm plăcuța de pe ușă și să schimbăm un pic adresa poștală. Ministrul Justiției discutând cu colegii din UDMR au găsit o variantă prin care am propus alternativa să desființăm SIIJ dar să existe o garanție pentru UDMR dacă un magistrat anchetat pentru o faptă de corupție consideră că procurorii din aria lui teritorială ar putea să nu fie obiectivi, să poată să ceară mutarea în altă circumscripție, adică să ceară să fie anchetat de alt parchet. O garanție pentru eventuale temeri că un procuror face dosar pentru un magistrat să beneficieze alt procuror. Cei de la UDMR au zis în primă fază că ar putea fi de acord, că este o garanție, după care azi ne-au spus că nu sunt de acord, pentru că dânșii de fapt vor ca atribuția asta să nu fie la DNA, vor ca DNA să nu aibă atribuții în această zonă, poziția este de a păstra o secție specială pentru magistrați dintr-un raționament pe care mi-e greu să îl înțeleg. Orice variantă se va propune, se va respinge, nu e nici un interes al acestui partid ca un angajament din programul de guvernare să devină realitate. Suntem într-un blocaj pe acest subiect. În realitate nu există dorința pentru desființarea SIIJ. Cei de la PNL sunt neutri, spun că ei sunt de acord cu desființarea în orice formulă. Coaliția se află într-un blocaj pe acest subiect”, a spus Dan Barna.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.