Spread the love

Statul român vrea să știe tot ceea ce mișcă în țara asta în materie de bani. Mai nou, cei de la Curtea de Conturi au constat că la Ministerul Finanţelor Publice şi al instituţiilor subordonate acestuia nu se cunosc beneficiarii acţiunilor de mecenat şi/sau sponsorizare. Actuala legislaţiei permite sponsorizarea/mecenatul cu deducerea din suma cuvenită bugetului de stat, dar nu obligă contribuabilii să înştiinţeze instituţiile statului în legătură cu beneficiarii acţiunilor acestora. Curtea de Conturi spune că la nivelul Ministerului Finanţelor Publice nu există nicio structură abilitată de lege care să efectueze controlul modului în care fondurile primite sunt cheltuite de beneficiari, în sensul respectării Legii nr. 32/1994. De asemenea, „pentru suma de 696.378.270 de lei încasată de fundaţii şi asociaţii non-profit din impozitul pe profit redirecţionat în 2015, nu există certitudinea privind legalitatea cheltuirii acesteia conform scopului declarat“, mai spun cei de la Curtea de Conturi. Aceștia au mai precizat că, în 2015, persoanele fizice au redirecţionat un procent de 2% din impozitul pe venit, fiind finanţate astfel un număr de 27.955 unităţi beneficiare cu suma totală de 138.154.114 lei, aşa cum rezultă din datele puse la dispoziţie de către ANAF.

„Numărul entităţilor care au primit sume mai mari de 100.000 de lei este de 89, dintre care 14 au fost finanţate cu sume cuprinse între 500.000 de lei şi 4.000.000 de lei. S-a constatat că la nivelul MFP nu a fost identificată nici o structură abilitată de lege care să efectueze controlul modului în care sunt cheltuite fondurile publice primite de către beneficiari. Acest lucru a fost posibil în condiţiile în care, în prezent, legislaţia în vigoare nu face trimitere la modul în care poate fi verificat cheltuirea acestor resurse şi nu indică instituţia/instituţiile cu atribuţii în acest sens”, se arată într-o notă a Guvernului, care citează un raport al Curții.

CITEȘTE ȘI:

Legea care lovește în plin persoanele sprijinite de ONG-uri, adoptată cu SCANDAL! „E un fel de devălmășie, de a dezbate pe picior, în această cheie aberantă”

De aceea, Guvernul a decis ca Ministerul Finanţelor Publice să realizeze o analiză în vederea atribuirii monitorizării şi controlului sumelor alocate de contribuabili din impozitul pe profit şi venit unei structuri subordonate, iniţiind în acest sens modificările legislative care se impun, astfel încât să fie înlăturată posibilitatea cheltuirii fondurilor primite de beneficiari din impozitul pe profit, respectiv pe venit, în alte scopuri decât cele pentru care s-au înfiinţat.

Concret, Guvernul a emis o ordonanță în care se reglementează ca Ministerul Finanțelor Publice să controleze sumele alocate de la bugetul general consolidat, acordate prin acţiuni de sponsorizare/mecenat pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de beneficiarul sponsorizării, respectiv ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific – cercetare fundamentală şi aplicată.

După ce Executivul a aprobat ordonanța într-o ședință care a avut loc la finele lunii august, a înaintat în Parlament un proiect de lege. Astfel, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul inspecţiei economico-financiare efectuate de Ministerul Finanţelor Publice şi pentru completarea unor acte normative a fost votat de Senat în 17 octombrie, iar în prezent se află la Camera Deputaților pentru votul final.

CITEȘTE ȘI:

Se schimbă… schimbarea: ANAF, din nou în reorganizare! Huțucă: „Regionalizarea lui Ponta, făcută pe repede înainte“

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *