Noul preşedinte iranian, acuzat de CRIME împotriva umanităţii. Avertismentul Israelului: „Este cel mai EXTREMIST de până acum”

Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a denunţat sâmbătă alegerea ultraconservatorului Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati la preşedinţia Iranului, afirmând că acesta ar trebui anchetat pentru „crime împotriva umanităţii” şi „reprimare brutală” a drepturilor omului, relatează AFP.

Faptul că Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a ajuns preşedinte în loc să facă obiectul unei anchete pentru crime împotriva umanităţii, omoruri, dispariţii forţate şi tortură este o aducere aminte sinistră că impunitatea domneşte în Iran”, acuză Amnesty într-un comunicat.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la Londra, îl acuză pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, câştigătorul alegerilor prezidenţiale de vineri din Iran, conform rezultatelor parţiale oficiale, că a fost membru într-o „comisie a morţii„, care s-a aflat – potrivit ei- la originea dispariţiilor forţate şi execuţiilor extrajudiciare comise în secret a mii de opozanţi reţinuţi în timp ce exercita funcţia de procuror adjunct al tribunalului revoluţionar din Teheran în 1988. Întrebat în 2018 şi în 2020 despre aceste execuţii, Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a negat că ar fi jucat vreun rol, dar a adus un „omagiu ordinului” dat, potrivit acestuia, de ayatollah Khomeini, fondatorul Republicii islamice Iran, pentru a proceda la această epurare. Potrivit Amnesty, „soarta victimelor şi locul unde se află cadavrele sunt şi astăzi ascunse în mod sistematic de către autorităţile iraniene, ceea ce corespunde (de asemenea) crimelor împotriva umanităţii”.

Organizaţia îl acuză pe Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati şi pentru faptul că „a prezidat o represiune brutală a drepturilor omului” în timpul mandatului său de şef al Autorităţii judiciare în ultimii doi ani. Represiunea a afectat „sute de disidenţi paşnici, militanţi pentru drepturile omului şi membri ai minorităţilor persecutate care au fost reţinuţi în mod arbitrar”, potrivit acestei organizaţii neguvernamentale.

El este, de asemenea, responsabil pentru arestarea a mii de manifestanţi şi sute de dispariţii forţate după manifestaţiile de protest din noiembrie 2019″, care au fost reprimate în sânge, potrivit aceleiaşi surse. Amnesty invită statele membre ale Consiliului ONU pentru drepturile omului să ia „măsuri concrete ca reacţie la impunitatea sistematică în Iran”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Lior Haiat, a declarat că alegerea lui Ebrahim Raisi în funcţia de preşedinte al Iranului ar trebui să fie privită „cu mare îngrijorare” de comunitatea internaţională, relatează BBC. Lior Haiat a precizat că Raisi este „cel mai extremist” preşedinte pe care Iranul l-a avut până acum şi a avertizat că noul lider va intensifica activităţile nucleare ale Iranului.

Purtătorul de cuvânt l-a numit pe Raisi „măcelarul Teheranului”, ca referire la execuţiile în masă a mii de prizonieri politic în 1988. Raisi a fost unul dintre cei patru judecători, complet cunoscut drept „comitetul morţii”, care au condamnat la moarte aproximativ 5.000 de bărbaţi şi femei, potrivit Amnesty International. În mesajele lui de pe Twitter, Haiat a spus că peste 30.000 de oameni au fost ucişi, număr vehiculat şi de grupuri iraniene pentru drepturile omului.

Ebrahim Raisi a fost declarat sâmbătă câştigător al alegerilor prezidenţiale, scrutin considerat la nivel larg ca instrumentat de acesta. El va prelua funcţia în luna august. Este judecătorul principal al Iranului şi are viziuni ultra-conservatoare, iar SUA au impus sancţiuni în cazul său. Preşedintele iranian este al doilea cel mai important om în stat, după liderul suprem, în prezent – Ayatollahul Ali Khamenei. Într-un comunicat emis după anunţul victoriei, a promis să consolideze încrederea oamenilor în guvern şi să fie un lider pentru întreaga naţiune.

Haiat a scris că Raisi este „o figură extremistă, dedicat avansării rapide a programului nuclear iranian”. Iranul şi Israelul duc de multă vreme un „război în umbră”, iar recent tensiunile au escaladat. Situaţia este complexă, însă una dintre marile probleme o reprezintă activitatea nucleară a Iranului. Iranul învinuieşte Israelul pentru uciderea principalului cercetător, anul trecut, şi pentru un atac la una dintre uzinele de îmbogăţire a uraniului, în aprilie. Israelul nu crede că programul nuclear al Iranului este paşnic şi este convins că lucrează pentru a construi o armă nucleară.

După ce în 2018 preşedintele Donald Trump a retras SUA din Acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, în urma căruia sancţiuni dure au fost ridicate cu condiţia ca Iranul să înceteze anumite activităţi nucleare, au fost impuse noi sacţiuni, iar administraţia Biden încearcă acum să găsească un mod de a reveni la înţelegere. Ca răspuns la înăsprirea sancţiunilor, Iranul a intensificat activităţile nucleare şi, în prezent, îmbogăţeşte uraniu la cel mai mare nivel de până acum. Despre rezultatul alegerilor, SUA au transmis că regretă că iranienilor „le-a fost negat dreptul de a-şi alege conducătorii într-un proces electoral liber şi corect”.

Prezenţa la vot a fost de 48%, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Victoria lui Raisi a fost confirmată în weekendul în care negocierile pentru salvarea Acordului continuă la Viena.

UE a spus că o nouă întâlnire formală va avea loc duminică între Iran şi cele şase state implicate în Acord. Aceasta este a şasea rundă de discuţii indirecte între Statele Unite şi Iran, iar săptămâna aceasta oficialii au spus că cele două părţi rămân divizate de anumite chestiuni cheie. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Ebrahim Raisi pentru victorie, subliniind relaţia „tradiţională de prietenie şi de bună vecinătate” dintre cele două ţări.

Liderii din Siria, Irak, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au trimis mesaje similare, de susţinere şi felicitare. Totuşi, grupurile care luptă pentru drepturile omului cer ca Raisi să fie anchetat pentru atrocităţi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *