Spread the love

Criza politică de la Chișinău s-a încheiat recent, forțele politice ale lui Vladimir Plahotniuc au depus armele după o luptă intensă, iar de la noul regim politic instalat, format din blocul ACUM și socialiștii președintelui Igor Dodon, sunt așteptări mari.

Încă din timpul crizei, România a afișat o bâlbâială diplomatică de un amatorism notoriu, atât Ministerul Afacerilor Externe cât și președintele Klaus Iohannis nu au știut cum să gestioneze situația. Ministrul MAE, Teodor Meleșcanu, a transmis o poziționare neinspirată, sugerând alegeri anticipate și, după ce a fost certat de premierul Viorica Dăncilă, a revenit a doua zi cu recunoașterea guvernului condus de Maia Sandu. Tot în acele zile, Klaus Iohannis a transmis o scrisoare către președintele Consiliului European, Donald Tusk și către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situația din Republica Moldova, în care le-a solicitat… ajutorul: „În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale printr-o soluție negociată în Republica Moldova”. Ulterior, amatorismul prezidențial a continuat la Bruxelles, pe 21 iunie, după reuniunea Consiliului European, când Iohannis a oferit o declarație fără substanță: „La solicitarea mea, liderii au acceptat să facem o mențiune privind Republica Moldova în tema concluziilor, asta întărește sprijinul UE pentru Republica Moldova”.

Moldova votează pentru Rusia la APCE, Parlamentul României adoptă Declarația de susținere pentru Maia Sandu

Miercuri, 26 iunie, Iohannis a avut convorbiri telefonice cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, cu viceprim-ministrul Andrei Năstase și cu președintele Igor Dodon, iar primilor doi le-a urat „succes în îndeplinirea mandatelor lor de mare răspundere pentru viitorul cetățenilor Republicii Moldova”. Tot miercuri, Andrei Năstase și-a îndeplinit cu succes mandatul, în calitate de șef al delegației moldovene la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, când a votat o rezoluție care restabilește dreptul de vot al Rusiei în cadrul organizației. Cu ocazia acestui vot, s-au retras din APCE Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Georgia și Slovacia, poziționarea Moldovei fiind, evident, de condamnat.

CITEȘTE ȘI:

În aceeași zi în care au avut loc convorbirile telefonice ale lui Iohannis și votul de la APCE, Parlamentul României a adoptat Declaraţia privind susţinerea noului Guvern de la Chişinău şi angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova. S-au înregistrat 270 de voturi pentru, 3 împotrivă și 16 abțineri. Cu acest prilej, Parlamentul de la Bucureşti, printre altele, reiterează sprijinul permanent al României faţă de aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi aşteaptă un angajament ferm din partea Guvernului de la Chişinău pentru continuarea parcursului european.

Regim democratic? Simion așteaptă ridicarea interdicției de intrare în Moldova

Liderul unionist George Simion beneficiază de a treia interdicție de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. După mai multe acțiuni unioniste la care au participat zeci de mii de oameni, autoritățile de la Chișinău – indiferent de forma politică de guvernare – i-au aplicat de-a lungul timpului mai multe interdicții de intrare în acest stat. Prima dată în 2015, apoi în 2016, însă cea mai grea este cea de-a treia, din prezent, care datează din toamna anului trecut. Odată cu intrarea justiției sub controlul oligarhului Plahotniuc, la procesul lui George Simion nu s-a acordat până astăzi nici măcar primul termen, judecătorul anunțând pe 29 noiembrie că… va fi bolnav până în aprilie! Odată cu vântul schimbării de la Chișinău, Simion speră la o justiție corectă.

„Cu siguranță, în prima lună a noii guvernări de la Chișinău își vor arăta adevărata față. Eu pornesc de la prezumpția de nevinovăție, dar începutul de la APCE al lui Andrei Năstase este cel puțin prost. Noi depunem astăzi o cerere la Ministerul de Interne (din Republica Moldova – n.r.) de solicitare a ridicării interdicției. Să vedem dacă se păstrează linia lui Plahotniuc sau noua guvernară este mai democratică în adevăratul sens al cuvântului. Nici nu s-a ajuns la fond, pentru că justiția din Republica Moldova a fost acaparată de Plahotniuc. În mod normal, ar trebui să mi se ridice interdicția pe perioada desfășurării procesului, ca să mă pot apăra, cum am făcut și în 2015 și în 2016, când am fost declarat nevinovat de instanțe. Justiția lui Plahotniuc a tot blocat, nu a ajuns nici la fond, s-a amânat și s-a tot amânat nepermis de mult. Nu am avut nici un termen… Primul termen trebuia să fie pe 29 octombrie 2018 și s-a îmbolnăvit judecătorul pentru cinci luni! Și din aprilie se tot amână iar… Nu am încălcat niciodată o lege pe teritoriul Republicii Moldova, singurul lucru de care sunt acuzat este că sunt unionist, că vorbesc despre Unire unui număr mare de oameni și nu am voie să fac asta pentru că sunt cetățean străin! Noul regim de la Chișinău, dacă este democratic, va retrage interdicția și va lăsa mișcarea unionistă să se dezvolte, nu îi va pune piedici, nu va încerca să blocheze această mișcare civică așa cum a făcut Plahotniuc. O consider pe Maia Sandu o persoană de bună credință și sper să îmi demonstreze acest lucru prin fapte”, a spus George Simion, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *