Noul Delfinariu și-a deschis porțile. Bîlbă: „Avem în plan să aducem încă doi delfini”

După mai mulți ani de lucrări de reabilitare, noul Delfinariu din Constanța și-a deschis, vineri, porțile, redevenind astfel unul dintre cele mai spectaculoase puncte de atracţie ale ţării.

Clădirea are dotări ultra moderne, a fost proiectată de biroul de arhitectură Syaa, iar bazinul este unul pentru demonstraţii dimensionat pentru a putea găzdui 4 delfini, bazine de naşteri, de carantină, de repaus şi, din nou o noutate pentru România, un bazin destinat terapiei cu delfini!

IMG_20160729_110347

Lucrările de reabilitare au demarat în octombrie 2013, planificate pentru 14 luni (termen depășit), fiind în valoare de aproximativ 13 milioane de lei.

La evenimentul de deschidere de vineri au participat  directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă; președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu; vicepreședintele CJC, Daniel Learciu; senatorul Nicolae Moga sau președintele Asociației Litoral-Delta Dunării, Corina Martin.

IMG_20160729_111113

 

„Intenționăm să aducem încă doi delfini, gratuit, ca prin transfer de la delfinariu cu care vom intra în colaborare, fie prin împrumut sau achiziție. Sunt mai multe variante de lucru. Avem niște deschideri, chiar în Ucraina, oamenii ne-au vizitat de două ori, o rețea de 98 de delfini. (…) Sperăm să accedem în Organizația Europeană a Mamiferelor Acvatice, visul nostru este să facem parte din rețeaua delfinariilor europene, ceea ce înseamnă proiecte mult mai bune, moderne, de protecție, de îngrijire. De doi ani, în această organizație, delfinii nu mai sunt obiect de trading, de vânzare-cumpărare, ci doar de transfer. Organizația trimite delfini acolo unde există condiții și spațiu. Avem în plan o mascul și o femelă. Un mascul în locul lui Pei Pei, dacă sunt două femele există un risc de neînțelegeri la această specie. Familia monogamă nu este o formulă…”, a spus Adrian Bîlbă.

La deschidere, zeci de copii au participat la reprezentația delfinilor Ni Ni și Chen Chen.

Noul Delfinariu este dotat cu instalații de hidranți de incendiu, ventilație-climatizare, dezumidificatoare de aer și scaune spectator corespunzătoare numărului extins de locuri, de la 600 la 1348.

Suprafața este de 1043 mp, iar proiectul în valoare de aproape 13 milioane lei a fost selectat în cadrul Programului Operațional Regional și co-finanțat de UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

IMG_20160729_111249

IMG_20160729_111635

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *