NOUĂ țări SUSPENDĂ vaccinarea cu AstraZeneca: Temeri cu privire la formarea unor cheaguri de sânge. România începe VACCINAREA GENERALĂ a populației cu acest vaccin

Numărul țărilor care au suspendat administrarea vaccinului de la Astra Zeneca a ajuns la nouă: Italia, Norvegia, Danemarca, Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Islanda şi Luxemburg. Danemarca a suspendat din „precauţie” – până la noi ordine – utilizarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca, din cauza unor temeri legate de formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin, a anunţat joi autoritatea santară daneză, după ce a autorizat în urmă cu aproape o săptămână utilizarea vaccinului în vaccinarea persoanelor în vâstă de peste 65 de ani, relatează AFP. Această suspendare iintervine „în urma unor raportări ale unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge la persoanele care au fost vaccinate cu vaccinul (împotriva) covid-19 AstraZeneca”, a anunţat Autoritatea Naţională daneză de Sănătate, subliniind că „la ora actuală nu putem conchide cu privire la existenţa unei asemenea legături între vaccin şi chegurile de sânge”.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic”.

Austria a anunţat luni că a încetat să administreze un lot de vaccin produs de laboratorul anglo-suedez, în urma morţii unei infirmiere în vârstă de 49 de ani, care a decedat din cauza unor „grave tulburări de coagulare” la câteva zile după ce a fost vaccinată cu acest vaccin. Alte patru state membre UE – Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburgul – au suspendat, după aceea, vaccinarea cu doze din acest lot, livrat în 17 state UE, care conţine un milion de doze. Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunța că suspendă preventiv imunizarea după decesul unei femei şi îmbolnăvirea alteia.

Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria, citate de Reuters. AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.

O anchetă preliminară a Agenţiei Europene a Medicamerntului (EMA) a subliniat că nu există nicio legătură între vaccinul AstraZeneca şi moartea din Austria. La 9 martie, doar 22 de cazuri de tromboză au fost semnalate la peste trei milioane de persoane vaccinate în spaţiul economic european, potrivit EMA. Astăzi, EMA a aprobat vaccinul Johnson & Johnson.

Autorităţile sanitare norvegiene au anunţat joi că suspendă „din precauţie” vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, urmând exemplul Danemarcei și Italiei, care au luat o decizie similară, din cauza unor temeri legate de formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin, relatează AFP.

Facem o pauză în Norvegia în vaccinarea cu AstraZeneca. Aşteptăm informaţii, pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinarea (cu vaccinul AstraZeneca-Oxford) şi cheaguri de sânge”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, un oficial de rang înalt de la Institutul Naţional norvegian de Sănătate Publică, Geir Bukholm.

Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. O măsură similară a luat și Danemarca. În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA. Eșantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Național de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica „orice informații noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfășurată.

Există o documentaţie importantă care arată că vaccinul este atât sigur, cât şi eficient. Însă, împreună cu Agenţia daneză a medicamentului, este necesar să reacţionăm cu privire la informaţii despre efecte secundare grave, atât în Danemarca, cât şi în alte state europene”, justifică EMA. Această suspendare, care urmează să fie reevaluată peste două săptămâni, dă peste cap calendarul campaniei daneze de vaccinare. Copenhaga preconizează de-acum să-şi vaccineze populaţia adultă până la jumătatea lui august, şi nu până la începutul lui iulie, aşa cum a anunţat iniţial, precizează autoritatea sanitară.

AstraZeneca în România

În România, Comitetul de coordonare a vaccinării a anunțat miercuri că începe etapa a III-a în municipiile cu rata de incidenţă de peste 4,5 la 1.000 de locuitori. Imunizarea se va face cu serul AstraZeneca, urmând a mai fi deschise fluxuri de vaccinare. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat joi după ce mai multe state europene au oprit temporar vaccinarea cu AstraZeneca (Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Italia, Danemarca, Austria, Islanda) pentru că s-a semnalat apariția unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu respectivul ser, că în România nu s-au înregistrat asemenea cazuri dar că oricând vaccinarea cu AstraZeneca ar putea fi oprită dacă apare cel mai mic semn de îndoială.

Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că, până în 9 martie, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3 milioane de persoane vaccinate cu vaccinul de la AstraZeneca:

Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze, care au fost distribuite în circa 17 țări europene. Aș menționa că România nu a primit doze din acest lot”, a mai spus Valeriu Gheorghiță. El a indicat că oprirea vaccinarii cu Astra Zeneca în unele state europene este „o măsură de precauție luată, până la o analiză finală”.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *