Noua lege a pensiilor a pus sindicatele pe jar. Proteste la mai multe DSP-uri și Case de Pensii, inclusiv la Constanța

Dumitru Costin, preşedinte Blocului Naţional Sindical a transmis miercuri, despre proiectul de lege adoptat de Guvern privind reforma sistemului public de pensii, că îi sancţionează pe salariaţii activi şi că vor sesiza Comisia Europeană asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Blocul Naţional Sindical a organizat miercuri o conferinţă de presă, pe tema proiectului de Lege adoptat de Guvernul României privind reforma sistemului public de pensii.

„Am prezentat principalele probleme pe care le va aduce proiectul de lege, odată intrat în vigoare. Milioane de români vor fi afectaţi direct. De asemenea, am prezentat şi principalele soluţii pentru îndreptarea acestor erori”, arată BNS.

Dumitru Costin, preşedinte BNS, a declarat că „este o lege care îi sancţionează pe salariaţii activi”.

„Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflaţi în plată. Nu pare să fie soluţia pe care o aşteptau lucrătorii din România! Pregătiţi-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare aşa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului”, a menţionat Costin.

Conferinţa a avut loc la sediul organizaţiei şi a fost susţinută de preşedintele BNS, Dumitru Costin, şi de vicepreşedintele BNS, Mircea Burlacu.

Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) protestează miercuri, în fața instituțiilor, din cauza unei legi adoptate marți de Parlament. Imaginile cu angajații DSP-urilor afișând mesaje de protest au apărut de la Sibiu, Constanța, Giurgiu, Argeș, dar proteste au loc și în alte județe. De asemenea, la Constanța s-a mai protestat și la Casa Județeană de pensii, inițiativa aparținând sindicatului condus de Steliana Brighiu.

protest 2

Camera Deputaților a votat marți, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x nr. 172/2023).

Prin noua lege, Parlamentul i-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate (CAS) să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului. În schimb, lucrătorii din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene și a municipiului București nu se bucură de același tratament salarial prin noua lege. În ședința de plen de luni, deputatul Ringo Dămureanu, Secretar al Camerei Deputaților, a cerut plenului să acorde tratament egal între cele două instituții și să admită amendamentul respins în Comisia de Muncă. Amendamentul favorabil lucrătorilor din DSP-uri a fost supus luni votului plenului Camerei Deputaților și respins la vot, cu 36 voturi “pentru”, de la deputații UDMR și AUR, 6 voturi “contra”, USR, și 136 “abțineri”, PSD și PNL.

„Prin votul de marți, Camera Deputaților îi răsplătește pe lucrătorii din CAS-uri pentru greva făcută și îi pedepsește pe medicii și asistenții din DSP-uri pentru că nu au protestat și ei”, transmite Sindicatul Național „Forța Legii”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *