Spread the love

Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr.36/1995 este inițiată de deputatul PSD Neculai Iftimie, căruia i s-au alăturat alți doi colegi de la ALDE, Florin Toma Petcu și Ică Florică Calotă.

Aceștia susțin că situația pieței notarilor din România este mult mai gravă decât în alte țări din UE, iar lipsa concurenței pe această piață se traduce în prețuri mari.

„Datele arată că România are cel mai ridicat cost real al serviciilor notariale din 21 de state membre UE analizate, un român plătind de 14 ori mai mult decât un neamț pentru aceleași servicii, de cinci ori decât în Franța, de șase ori decât în Austria și Spania și de patru ori decât în Belgia. (…) Propunem deschiderea pieței notarilor ca o alternativă la intensificarea competiției și eliminarea eventualelor înțelegeri în stabilirea onorariilor. În acest moment notarii nu își fac concurență unii altora, așa că la orice cabinet am merge același onorariu ni se cere pentru același serviciu”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Concret, parlamentarii menționați propun modificarea legii privind activitatea notarială introducând diferențieri clare între notari publici de stat, angajați cu studii superioare și personal auxiliar, ceea ce va duce inerent la taxări diferențiate pentru serviciile prestate.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat pe 16 mai și, în prezent, este trimisă pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Termenul pentru depunerea amendamentelor expiră pe 5 iunie, iar raportul comisiei juridice trebuie emis până pe 14 iunie.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *