Normalizare în negocierile PNL – USR-PLUS – UDMR: Există șansa unui CONSENS, cu… Cîțu premier

Liderii PNL s-au reunit joi – pentru a doua oară în această zi, de la ora 18.00, cu președintele partidului Ludovic Orban, pentru a discuta despre negocierile desfășurate la prânz și variantele de lucru pentru noua rundă care va începe vineri.

Din discuțiile preliminare purtate de liberali, a reieșit că întâlnirea de joi între Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor ar fi decurs mai bine decât precedentele în sensul în care pentru prima oară USR PLUS nu a mai luat o poziție rigidă.

Au înțeles și USR-iștii că trebuie să lase fiecare puțin de la el ca să ajungem la un numitor comun”, spun surse politice. Cu toate astea, PNL-iștii sunt rezervați și din estimările lor nu se va putea parafa o înțelegere până la sfârșitul săptămânii pentru că mai este mult loc pentru unele blocaje, discuțiile fiind încă incipiente. Printre liberali circulă și un zvon că Ludovic Orban ar urma să aibă nouă discuție, azi sau mâine, cu președintele Klaus Iohannis.

După ce se vor încheia negocierile pentru funcții, PNL va face un BPN pentru a vota numele viitorilor miniștri care vor ocupa portofoliile care revin liberalilor. PNL nu acceptă ca alte partide să intervină asupra persoanelor desemnate de liberali în forurile interne.

O nouă rundă de negocieri pentru funcțiile din Guvern și Parlament va avea loc vineri, 18 decembrie, de la ora 09.00, la Vila Lac.

Negocierile au continuat însă și pe parcursul zilei de joi, anunțul a fost făcut de reprezentanții celor trei partide: PNL, USR-PLUS și UDMR. De asemenea, începând de mâine partidele vor discuta și aspectele politice din coaliția de guvernare.

Am decis să continuăm discuţiile pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să ducă la învestirea unui Guvern. Toate variantele sunt pe masă”, a spus Ludovic Orban.

În această după-amiază, după ora 17,00, colegii din echipele programului politic vor începe să lucreze împreună, tocmai pentru că programul de guvernare este prioritatea principală a acestei viitoare coaliţii. Este o miză importantă să stabilim punctele prin care vom răspunde aşteptărilor românilor şi în ceea ce înseamnă perioada scurtă legată de pandemie şi situaţia economică şi în ceea ce înseamnă reformele importante pe termen lung pe zona de justiţie, administraţie. Practic, fiecare dintre partide şi-a exprimat în momentul de faţă mandatul. Suntem din nou la masa negocierii. (…) În întâlnirea de astăzi fiecare dintre părţi şi-a exprimat o anume flexibilitate pentru a găsi acel tărâm comun prin care să constituim coaliţia. (…) Suntem disponibili să găsim o soluţie care într-adevăr să facă o coaliţie stabilă”, a punctat și Dan Barna.

Vom continua aceste discuţii, fiindcă aproape singura soluţie bună pentru România şi sunt convins că, de fapt, este singura soluţie această majoritate formată cu PNL, USR PLUS şi UDMR. Toate soluţiile rămân pe masă din punct de vedere politic şi vom găsi o echilibrare până la finalizarea negocierilor pe toate palierele – Parlament, Guvern şi sunt convins că, până la sfârşitul anului, vom avea un Guvern funcţional, fiindcă intenţia noastră este să avem o guvernare responsabilă, o guvernare eficientă, corectă şi binele comun să primeze. Restul, totul se poate discuta şi se poate ajunge la o înţelegere”, a completat și Kelemen Hunor.

PNL s-a prezentat joi la negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare cu două variante. Prima variantă este cu Florin Cîțu propunere pentru funcția de premier și Ludovic Orban la conducerea Camerei Deputaților, iar a doua variantă este Ludovic Orban pentru premier și Florin Cîțu la conducerea Senatului.

USR-PLUS susține că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta. Florin Cîțu sau Dacian Cioloș au susținerea Uniunii.

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR s-au reunit astăzi și de la 13.30, la Vila Lac, într-o nouă rundă de negocieri pentru formarea unei majorități și formarea viitorului guvern, pe fondul unor tensiuni majore între cele trei formaţiuni. Potrivit unor surse de la vârful PNL, liberalii au fost extrem de deranjaţi de atitudinea USR-PLUS din ultimele zile. De partea cealaltă, liderii USR-PLUS au fost la fel de determinaţi să nu se lase „încălecaţi” de liberali, orice eventuală concesie majoră la început putând atrage după sine o serie de pretenţii în timpul guvernării comune.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.