Noi măsuri de protecție a consumatorilor casnici de energie de la 1 aprilie: TVA de 5%. CIUCĂ: „Toate facturile greșit întocmite vor fi REFĂCUTE. NU se percep PENALITĂȚI!”

Consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia, de la 1 aprilie, de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum, a anunţat, marţi, premierul Nicolae Ciucă.

Am convocat astăzi o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului si Turismului, Mediului și  președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a întreprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie. Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. În același timp, sunt necesare și măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie. Aceste măsuri vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români. Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor – consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități. De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem. Voi prezenta aceste toate măsuri în următoarea ședință a coaliției”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, marți, de la Palatul Victoria.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, că facturile emise de furnizori fără respectarea principiilor de compensare și plafonare vor fi refăcute. Anunțul a venit după ce mii de români au sesizat faptul că măsurile de protecție anunțate de guvern nu au niciun efect, iar facturile au crescut semnificativ.

Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor – consumatori casnici – urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi. De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale„, a anunțat șeful Guvernului.

De asemenea, Nicolae Ciucă a mai anunțat că tot de la 1 aprilie ar putea intra în vigoare scheme de ajutor pentru firme.

Analizăm introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri din 1 aprilie. O să dispunem măsuri în consecință. E important să înțelegem că aceste măsuri necesită coerență și coordonare”, a mai afirmat premierul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *