Noi IEFTINIRI la toate benzinăriile din țară. Prețul carburanților a coborât la nivelul de dinaintea panicii

Prețul benzinei a coborât vineri la nivelul înregistrat joia trecută, ziua instaurării panicii la pompe, la mai multe stații din București, acesta fiind de 7,6 lei/l. Principala companie de pe piața carburanților, Petrom, a ieftinit pentru a doua zi consecutiv benzina cu 10 bani/l, lăsând însă motorina la același nivel de joi, de 7,8 lei/l în cazul celor mai ieftine stații din capitală. Ieftiniri importante a efectuat vineri și Socar. Dacă joi benzina standard costa 7,99 lei/l, iar motorina 8,09 lei/l, la stația Socar din Vasile Lascăr, prețurile coborâseră la 7,7 lei/l în cazul benzinei, respectiv 7,8 lei/l în cazul motorinei. Și Lukoil a micșorat considerabil prețurile vineri în capitală, acestea ajungând la 7,77-7,82 lei/l în cazul benzinei și 7,91-7,94 în cel al motorinei, de la prețurile de joi de 7,9 lei/l, respectiv 7,96 lei/l, potrivit profit.ro.

OMV Petrom a efectuat ieftiniri nu numai la stațiile Petrom, ci și la cele OMV. Dacă joi, prețul benzinei MAX MOTION 95 era situat între între 7,9 și 8,09 lei/l, vineri coborâse la 7,8-7,99 lei/l. Prețul motorinei OMV Diesel a rămas constant, el situându-se la 8,06-8,21 lei/l. Ieftiniri de 10 bani pe litrul de benzină a efectuat și MOL, de la prețul de joi de 7,94-82 lei/l, aceasta ajungând vineri la 7,84-8,1 lei/l vineri. MOL a ieftinit considerabil și motorina, de la 8,11-8,21 lei/l joi la 8,01-8,09 lei/l vineri.

Companiile comerciante de carburanți modifică prețurile acestora în funcției de cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei, care la rândul lor sunt influențate de evoluția cotațiilor petrolului. Petrolul Brent (de referință pe piața europeană, se apreciază pentru a doua zi consecutiv, de la un nivel de 97 dolari pe baril înregistrat miercuri, vineri dimineața el ajungând la unul de 109 dolari/baril, în creștere cu 2,51% față de prețul de închidere al sesiunii de joi. Pentru a evita transmiterea volatilități ridicate de pe piața petrolului în prețul la pompă, companiile preferă să îl actualizeze pe cel din urmă cu o întârziere de o săptămână, ceea ce explică ieftinirile din ultimele 2 zile, în pofida faptului că prețul Brent-ului este în ascensiune. De la începutul anului, Brent-ul s-a apreciat cu aproximativ 45%, în timp ce prețurile carburanților comercializați în România, cu circa 25%.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *