Noapte de pomină la CEx PSD: Lacrimi și suspine, scandal și… cuțite în spate. Dăncilă a DEMISIONAT!

O nouă ședință a liderilor PSD a avut loc marți seară, în cadrul Comitetului Executiv Național al partidului. Înainte de întrunirea furtunoasă de după 18:30, marți dimineață, în Parlament, lideri ai PSD s-au strâns în biroul lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Printre cei care au ajuns la discuţiile cu Marcel Ciolacu au fost Mihai Fifor, Daniel Suciu, Paul Stănescu. Imediat după această ședință, întrebat dacă ar fi de acord cu demisia în bloc a vicepreşedinţilor PSD, Daniel Suciu a răspuns: „Da, cu asta da”.

Astfel, planul reformatorilor pentru ședința oficială CEx de marți seară a fost următorul:

1. Viorica Dăncilă și vicepreședinții PSD își prezintă demisia

2. Se formează o echipă de coordonare formată din câte un reprezent al fiecărei regiuni de dezvoltare + județele care au câștigat alegerile. Echipa va fi condusă de Marcel Ciolacu

3. Congres PSD în ianuarie-februarie 2020

4. Secretar general: Paul Stănescu

5. Se renunță la paritatea femei-bărbați din conducerea centrală (Biroul Permanent Național)

6. Pentru președinte executiv nu s-a conturat încă o variantă: fie se merge pe 3-5 funcții de președinte executiv, fie dispare funcția

7. Mihai Fifor și Eugen Teodorovici își dau demisiile din funcțiile de președinte executiv și secretar general.

Referitor la punctul 7, baronii PSD au avut și un plan și în cazul în care Mihai Fifor și Eugen Teodorovici nu își vor prezenta demisiile: vor fi suspendați din partid!

Secretarul general PSD, Mihai Fifor, ar fi acceptat încă de la ora 12:00 să demisioneze din funcție. Informal, Paul Stănescu, liderul PSD Olt, ar fi trecut în partid drept viitorul secretar general.

Spre deosebire de Fifor, Teodorovici s-a ținut tare. Cu doar câteva momente înaintea Cex, Teodorovici le-a transmis colegilor din PSD că el nu va demisiona din poziția de președinte executiv, dar că PSD are nevoie de un Congres.

„Eu nu îmi dau demisia. Eu nu am cedat în fața unor competiții. Trebuie să respectăm statutul. Congres trebuie făcut cât mai repede, dar ținând cont de pașii care trebuie făcuți înainte. M-ar fi jignit, toți mă cunosc și știu că nu îmi vând votul. PSD nu e de vânzare, nu e preț pentru PSD. Trebuie făcută o analiză și la centru și la filialele locale”, a spus Teodorovici.

Înainte de CEx al PSD, Gabriela Firea a spus că ea își dorește un Congres și o reformare a partidului, dar nu cu oameni vechi. Firea a punctat faptul că în cazul în care vor fi demisii în această seară, ea nu vrea nici o funcție interimară, ci va dori să candideze la Congres. Firea a confirmat că mai mulți lideri îi vor cere demisia lui Dăncilă în ședință.

Carmen Dan, demisă de Viorica Dăncilă din funcția de ministru al Afacerilor Interne, și Roxana Mânzatu, fost ministru al Fondurilor Europene, au anunțat că dacă li se va cere, vor demisiona din funcțiile pe care le dețin, de vicepreședinte. Lor li se alătură Daniel Tudorache, primar al Sectorului 1, șeful PSD Sector 1 și el vicepreședinte.

Demisii pe bandă. Femeile din conducerea PSD și-au plătit polițele

A fost o ședință cu scântei, marți seară, la PSD. Echipa de reformatori condusă de Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a impus schimbări majore în partid. Per ansamblu, în noua conducere interimară s-ar fi regăsit Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Lia Olguţa Vasilescu şi Gabriela Firea, astfel încât să fie împăcate toate taberele din partid.

Codrin Ștefănescu și Alexandru Petrescu au fost dați afară din ședință. Celor doi secretari generali adjuncți li s-a spus că nu au voie să stea la ședință pentru că nu fac parte din CEx, deși, la ședințele anterioare, nu li s-a aplicat același tratament. Ambii sunt în tabăra Vioricăi Dăncilă. La scurt timp, au urmat alți doi: deputatul Cătălin Mitralieră Rădulescu și fostul europarlamentar Victor Boștinaru.

Dăncilă a jucat tare, după primele ore de la startul ședinței nu a dat nici un semn că ar vrea să demisioneze din funcția de președinte al PSD. Pe acest fond, au apărut primele demisii: Gabriel Zetea, Marian Oprișan, și Roxana Mânzatu, toți vicepreședinți ai partidului, au anunțat că demisionează din aceste poziții. Cei trei sunt și șefii organizaților din Maramureș, Vrancea și Brașov, acolo unde au pierdut alegerile prezidențiale în fața PNL. Ulterior, au mai demisionat și vicepreședinții Dragoș Benea și Dan Nica.

Lia Olguța Vasilescu, cea care a condus campania prezidențială a lui Dăncilă, a spart gheața și i-a cerut demisia președintelui PSD! Ulterior, a urmat un schimb dur de replici între Ciolacu și Firea, primul acuzând-o că nu a luptat pentru un scor mai bun în Bucureşti, astfel că PSD a ajuns să nu conteze în Capitală, deşi partidul are toţi cei şapte primari. Și Oprișan i-a reproșat lui Firea că este în tabăra Vioricăi Dăncilă și că din cauza ei nu va reuși mutarea încercată de Ciolacu. Firea a ieșit plângând din ședință.

Fifor a demisionat de trei ori… Dăncilă a demisionat la 12 noaptea

Așa cum era de așteptat, Mihai Fifor, secretarul general al PSD, a cedat primul și şi-a anunţat demisia în şedinţa CEx, după 22:00. În scurt timp, Olguța Vasilescu a anunțat că demisionează din funcția de vicepreședinte al partidului. Ulterior, întrucât Dăncilă și Teodorovici şi-au anunţat colegii că nu intenţionează să demisioneze, Fifor s-a… răzgândit!

Spre miezul nopții, Dăncilă și Teodorovici au mers singuri într-un birou. Președintele PSD ar fi vrut să demisioneze, iar Teodorovici a insistat să rămână amândoi fermi pe poziție și… a reușit să o convingă, dar pentru moment.

La 23:45, Viorica Dăncilă a anunțat că demisionează din funcția de președinte al PSD. Dăncilă a propus să rămână președinte până la Congresul partidului din luna februarie, însă votul a fost covârșitor împotriva ei: doar patru pentru.

Marcel Ciolacu este noul președinte interimar al PSD, după ce Viorica Dăncilă a demisionat, iar Biroul Permanent Național a fost dizolvat! Paul Stănescu este secretar general, iar funcția de președinte executiv, cea ocupată de Eugen Teodorovici, care a refuzat să demisioneze, nu mai există.

Liderii PSD au decis să organizeze un Congres în februarie, iar în decembrie vor fi alegeri la Organizația de Femei, unde va fi aleasă președinte Dăncilă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *