Nimic nou în SUA. Trump: „Alegerile au fost fraudate!” Biden: „Americanii nu vor accepta nerespectarea rezultatului alegerilor”

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a cerut susţinătorilor săi să „inverseze” rezultatul alegerilor prezidenţiale la mai mult de două săptămâni după anunţul victoriei rivalului său democrat Joe Biden, continuând să denunţe un scrutin „fraudulos”, transmite AFP. Într-o situaţie uşor bizară, miliardarul republican s-a adresat printr-un telefon mobil pus pe difuzor şi ţinut în dreptul microfonului de avocatul său Rudy Giuliani senatorilor republicani din Adunarea locală din statul Pennsylvania:

Trebuie să inversăm aceste alegeri. Democraţii au trişat. A fost un scrutin fraudulos”.

Intervenţia sa telefonică de miercuri a avut loc într-o sală de conferinţe a unui hotel din Gettysburg. Miercuri dimineaţa era planificat ca Donald Trump să participe personal, dar deplasarea sa a fost anulată în ultimul moment.

Sunt alegeri pe care le-am câştigat cu uşurinţă. Am câştigat pe scară largă. (…) Aceste alegeri au fost trucate. Este un moment foarte important în istoria ţării noastre. Şi faceţi un serviciu foarte important ţării noastre„, s-a adresat Trump adunării prin telefon.

Trump, Trump, Trump„, a scandat publicul după ce acesta a închis telefonul.

Rezultatele scrutinului în acest stat-cheie au fost certificate oficial marţi în favoarea lui Joe Biden. Până în prezent, proiecțiile arată că reprezentantul democrat a câştigat peste 80 de milioane de voturi, faţă de Donald Trump, care a obţinut aproape 74 de milioane.

De partea cealaltă, Preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a avertizat miercuri că americanii nu vor accepta ca rezultatele alegerilor din 3 noiembrie să nu fie respectate, informează AFP.

Cred că aceste vremuri tulburi de disensiune şi demonizare vor face loc unui an de lumină şi unitate. (…) Democraţia noastră a fost pusă la încercare anul acesta. Şi iată ce am învăţat: poporul acestei naţiuni a fost la înălţime. (…) În America, avem alegeri libere şi corecte şi respectăm rezultatele. Locuitorii şi legile acestei ţări nu vor accepta altceva. (…) Voi vreţi soluţii, nu strigăte. Dreptate, nu hiper-discriminare. Lumină, nu flăcări. (…) Vreţi să ne ascultăm din nou unii pe alţii, să ne privim din nou unii pe alţii, să ne respectăm din nou. Vreţi să colaborăm, democraţi, republicani şi independenţi„, a declarat Joe Biden într-un discurs cu ocazia Zilei Recunoştinţei, rostit în oraşul său natal Wilmington, Delaware.

După o lungă perioadă în care Marile Puteri au ezitat să se pronunțe asupra alegerilor din SUA, Preşedintele chinez, Xi Jinping, l-a felicitat miercuri pe Joe Biden, preşedintele-ales al Statelor Unite, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă, relatează Reuters. Xi Jinping îşi exprimă totodată speranţa ca Statele Unită să promoveze o dezvoltare sănătoasă şi stabilă a relaţiilor bilaterale, potrivit agenţiei. Ministerul chinez de Externe îl felicitase pe Joseph Biden pe 13 noiembrie. Relaţiile dintre Administraţia Donald Trump şi China sunt tensionate din cauza pandemiei, a schimburilor comerciale, a disputelor teritoriale din Marea Chinei de Sud şi a crizelor din Taiwan şi Hong Kong.

Biden a acordat primul interviu după câștigare alegerilor pentru NBC. El a vorbit despre tranziția de la administrația Trump la administrația Biden, despre strategia de luptă împotriva COVID și despre imigrație. Acesta a spus că administrația Trump a luat deja legătura cu echipa lui de tranziție și a descris eforturile ca fiind „sincere”.

Deja se lucrează să pot primi briefingul prezidențial zilnic. Încercăm să luăm legătura cu echipa de la Casa Albă care se ocupă de gestionarea crizei COVID și să vedem cum vom distribui vaccinul și cum va ajunge acesta la persoanele care au nevoie de el, deci nu cred că suntem atât de mult în urma calendarului cum credeam până acum”, a declarat Joe Biden în interviu.

Biden a mai spus că nu a vorbit direct cu Donald Trump după încheierea alegerilor și a precizat că administrația lui nu va fi un al treilea mandat al lui Barack Obama, pentru că lumea s-a schimbat foarte mult în timpul administrației Trump.

Trăim într-o cu totul altă lume decât în vremea administrației Obama-Biden. Președintele Trump a schimbat peisajul. A devenit America în primul rând. A devenit America singură”, a mai arătat Biden.

Joe Biden a mai spus în interviu că în primele 100 de zile de mandat vrea să treacă reforma imigrației și strategia împotriva COVID prin Congres. De asemenea, președintele-ales a negat speculațiile că va ordona investigarea lui Donald Trump după ce își va prelua mandatul.

Donald Trump refuză în continuare să-și recunoască înfrângerea, iar avocații săi înaintează acțiuni în justiție încercând să întoarcă rezultatul. Strategia aceasta a primit însă o lovitură dură, după ce unele state-cheie au confirmat oficial victoria lui Joe Biden.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *