Spread the love

Judecătoarea Corina Eugenia Jianu și fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, au fost condamnați, vineri, la 7, respectiv 9 ani de închisoare cu executare pentru o serie de retrocedări ilegale de terenuri situate pe malul Mării Negre.

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA Constanța în urmă cu 5 ani, iar decizia instanței nu este definitivă. Judecătoarea Jianu, care activa în cadrul Judecătoriei Constanța în momentul săvârșirii presupuselor fapte, este acuzată de procurorii DNA Constanța de două infracțiuni de abuz în serviciu și luare de mită, iar fostul primar al Năvodariului de abuz în serviciu în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat și dare de mită.

Prejudiciul total estimat de procurori este de 26,5 milioane de euro la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce în urma unui schimb de terenuri. De menționat este că Primăria orașului Năvodari, condusă și în prezent de Florin Chelaru, fostul viceprimar al lui Nicolae Matei, nu a comunicat în cursul urmăririi penale dacă se constituie parte civilă în cauză și dacă vrea să recupereze prejudiciul orașului, deși DNA Constanța a cerut acest lucru.

Potrivit DNA,  în perioada 2010-2011, Nicolae Matei, primar și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, a dispus reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

Procurorii DNA Constanța susțin că între primar și judecătoare exista o înțelegere pentru ca fiica magistratului să primească o bucată din terenurile pe care Matei urma să le retrocedeze cu ajutorul judecătoarei. Astfel, fiica acesteia a primit un teren de 500 mp în schimbul unor soluții date de judecătoare în două dosare, soluții prin care a păgubit bugetul orașului Năvodari, susține DNA Constanța. Fiica magistratului ar fi primit terenul în schimbul unei sume de 16 ori mai mică (pentru doar 8,560 de lei, deși terenul valora aproape 140.000 de lei), la scurt timp după ce judecătoarea s-a pronunțat în spețele unor interpuși ai primarului.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *