Nervi întinși la maximum! Senatorii s-au „tăvălit” cu Isărescu în Parlament. Mihu (PSD Constanța): „S-a stabilit că ROBOR este, cumva, o lucrătură!”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, împreună cu întregul Consiliu de Administrație al BNR, au venit, marți, la audieri în comisia economică a Senatului, pe tema indicelui ROBOR, iar la ședință a participat și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Șeful ALDE a venit împreună cu Isărescu și cu liderul comisiei senatoriale, Daniel Zamfir (ALDE).

Amintim că Isărescu nu a onorat participarea la ultima ședință a comisiei. „Am primit, în sfârșit, o invitație validă”, a afirmat joi Mugur Isărescu, în cadrul briefing-ului de presă, după ședința de politică monetară.

CITEȘTE ȘI:

Preocuparea colegilor mei o împărtășesc și eu. Au apărut semne de întrebare în ultima perioadă, legate de ROBOR, au apărut suspiciuni cu privire la posibilitatea ca ROBOR să fie manipulat”, a spus Tăriceanu, înaintea ședinței.

Ședință cu nervi: Zamfir s-a luat la trântă cu Isărescu

Șeful Comisiei Economice a Senatului, Daniel Cătălin Zamfir, a lansat un atac la adresa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„Aici noi punem întrebările și dvs răspundeți. Noi facem regulile. Dvs sunteți responsabil de politica monetară. Am o rugăminte: nu este conferință de presa, este o audiere. (…) Nu vom discuta despre bonusul de pensionare primit fără a fi pensionat și nici de afacerile cu vin”, i-a spus senatorul.

CITEȘTE ȘI:

În deschiderea întâlnirii, Isărescu a spus că se face o confuzie în societatea românească, anume că Banca ar fi condusă doar de el și nu de un Consiliu de Administrație, cum se întâmplă de fapt. 

„Când ROBOR era 0.7% ați îndemnat oamenii să se împrumute în lei. De ce ați făcut asta, știind că ROBOR urma să crească?”, a întrebat Zamfir.

„Atunci era și inflație mică. BNR a prezentat din 2014 câte patru rapoarte de inflație. Toate întrebările dvs. își au răspunsul în acele rapoarte. Când inflația în România a fost negativă, dar cu creșteri salariale mari și cu creștere de activitate economică. Nu a fost deflație, ci dezinflație”, a răspuns Isărescu.

isarescu senat
Mugur Isărescu, guvernator BNR, audiat în Senat

Atacurile reciproce au continuat pe parcursul ședinței, Isărescu insistând că există o înțelegere între bănci, dar nu de tip cartelar, iar ROBORUL nu poate fi manipulat.

„Dvs sunteți un oficial al statului român. Trebuie să înțelegeți realitatea și legile, domnule președinte”, i-a mai spus Isărescu lui Zamfir.

Senatorii l-au acuzat pe guvernatorul BNR în timpul audierii acestuia că i-a îndemnat pe români în trecut să-și ia credite deși știa că se vor scumpi ratele. Isărescu a răspuns că nu este o „crimă” ca un magazin să facă reduceri.

„Asemenea declarații au impact. Când spuneți românilor să ia credite pentru că se vor scumpi, le-ați dat o mare mână de ajutor băncilor. (…) Noi avem o misiune grea. Știm că uneori venim cu vești proaste, dar nu putem să aducem dobânda și ROBOR în jos fără să coboare și alți indicatori”, a replicat Isărescu.

S-a enervat și Tăriceanu

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a atras atenția membrilor din conducerea BNR să nu ia lucrurile „în batjocură”, după o intervenție a viceguvernatorului Liviu Voinea. Voinea a spus, la începutul explicațiilor legate de suspiciunile de înțelegere dintre opt bănci pentru manipularea ROBOR, că „s-ar fi înțeles că băncile vor să bage țara în subdezvoltare”. Tăriceanu l-a întrerupt pe oficialul BNR și a atras atenția că dacă recurg și senatorii la aprecieri de această natură, atunci membrii CA al BNR nu vor face față.

Costurile finanțărilor în România sunt descurajante. În condițiile în care firmele străine se pot finanța de pe alte piețe, în cazul celor românești nu prea poate face asta. Companiile românești  sunt principalul contributor la bugetul de stat, prin prisma impozitului pe profit raportat la cifra de afaceri”, a spus Tăriceanu, care, ulterior, a încercat să ofere și o lecție de business primită în anii `60 de la bunicul său.

„Vă spun, ca om că am făcut aproape 15 ani business. Bunicul meu, care era negustor, la un moment dat vizita, în `68 a venit De Gaulle (Charles – n.r.) la București și am mers și noi. Măi, dacă vine De Gaulle, vin americanii. Mi-a zis așa – să știi că afaceri cu bani știu toți proștii să facă. Adică mă duc la bancă și iau bani. (…) Băncile, în loc să finanțeze firmele, nu e mai simplu să cumpăr titluri de stat. Apropo, și eu am finanțat economia românească, și eu am cumpărat titluiri de stat în 2008 și nu pot să spun că regret. Am vorbit cu ceva timp in urmă cu un președinte de bancă care îmi spunea că are exes de lichiditate și mi-a spus: mă duc pe piețele străine. Cred că între operația facilă de a cumpăra titluri de stat și a finannța firmele, evident e mai grea a doua variantă”, a mai spus Tăriceanu.

Concluzie: „La pescuit de fraieri!”

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat în cadrul ședinței că, pe 18 februarie, reprezentanților băncii centrale li se va prezenta în cadrul Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială oportunitatea schimbării modului de calcul al ROBOR.

Pe de altă parte, Isărescu a răbufnit în timpul audierilor, susținând că 80% din profitul Băncii Naționale ajunge la stat, fiind singura bancă centrală care are un asemenea impozit. El a mai spus că, în momentul în care au existat pierderi, „statul român nu a dat un cent”.

„80% din profitul nostru este dat statului. Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit, restul de 20% se dau pentru capitalizarea băncii, fondul de salariați.(…) Cum să păstrăm specialiștii? Că nu-i plătim exagerat. Am avut patru sau cinci ani de pierderi masive în sistemul bancar, statul român nu a dat un cent. Faptul că într-un an, trei bănci au avut profituri mai mari, nu înseamnă că trebuie să exagerăm. Ideea cu profiturile mari nu este adevărată. Ați spus despre bănci că avem profituri mari”, a declarat guvernatorul BNR.

Ulterior, Isărescu s-a dezlănțuit, considerând că „taxa pe lăcomie” introdusă de Guvern prin adoptarea OUG 114 este un „atac la independența BNR” pentru că „leagă de mâini” banca centrală.

CITEȘTE ȘI:

La finalul ședinței, președintele comisiei economice a Senatului, Daniel Zamfir (ALDE), i-a dăruit guvernatorului BNR două cărți, una din ele fiind intitulată „La pescuit de fraieri”.

Mihu: „BNR a stabilit un colectiv de lucru pentru schimbarea OUG 50”

La ședința de marți a participat și membrul comisiei economice din Senat, senatorul social-democrat constănțean Ștefan Mihu.

„S-a recunoscut că, de fapt, ROBOR-ul este o lucrătură, cumva… Vor mai fi și alte ședințe, evident. Important este că s-a constituit la nivelul BNR un colectiv de lucru, condus de Florin Georgescu, tocmai în ideea de a se vedea modalitățile de schimbare a Ordonanței 50 (OUG 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori – n.r.)”, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.