Nereguli la achiziționarea singurului port cu ieșire maritimă al Moldovei – Giurgiulești – de către BERD. Procuratura Generală a deschis dosar penal cu privire la FALSIFICAREA documentelor

Procuratura Generală a Moldovei a deschis un dosar penal cu privire la falsificarea documentelor, după ce lanțul de benzinării Bemol a depus plângerea în instanță, notează știri.md. Bemol consideră că acest fapt, precum și prezența unui al doilea dosar penal și a mai multor hotărâri judecătorești, ar fi trebuit să oprească BERD să cumpere Danube Logistics, însă BERD neagă categoric acuzațiile companiei Bemol de utilizare a documentelor false.

Plângerea Bemol către Parchetul General, pe care compania a contactat-o la începutul lunii aprilie, spune că atât avocații Dunării Logistice, cât și ai BERD au oferit instanței o falsă „confirmare a înregistrării gajului” din 29 decembrie 2016 semnată de notarul Oleg Gladysh. Acest document afirmă că BERD este creditorul ipotecar al proprietății portului. De fapt, creditorul ipotecar real al acestei proprietăți nu este BERD, ci Moldova-Agroindbank. Acest lucru este confirmat în baza de date a Agenției pentru resurse informaționale de la Ministerul Justiției (copii ale documentelor, atât false cât și reale, sunt la dispoziția NM).

Săptămâna trecută, a devenit cunoscut faptul că BERD a cumpărat Danube Logistics (operatorul portului Giurgiulești) prin achiziționarea companiei offshore cipriote Thomo Invest, deținută de Thomas Moser. Anterior, banca a declarat că este implicată în litigii și „luptă pentru port”, deoarece este principalul beneficiar economic al pachetului de 65% al acțiunii olandeze Danube Logistics Holding BV în compania moldovenească Danube Logistics. Potrivit directorului executiv al Bemol, Rafik Aliyev, BERD nu ar fi trebuit să intervină în litigiul dintre Bemol și fostul director al Bemol, Thomas Moser.

Am știut și am afirmat asta în mod public că anumiți angajați ai băncii se află în spatele fostului angajat al BERD, Thomas Moser. În timp ce autoritățile erau diferite, erau în umbră, instanțele nu au luat în considerare cazul nostru de câțiva ani. Când guvernul s-a schimbat și acești oameni au pierdut sprijinul politic, instanțele au început să ia în considerare cazuri și s-au luat mai multe decizii în favoarea lui Bemol ”, a subliniat Aliyev.

După aceste decizii judecătorești (decizia Curții de Apel Chișinău, care a obligat fostul șef al Dunării Logistice Thomas Moser și adjunctul său Alla Aydov să plătească daune de 177,4 milioane lei Bemol Retail și decizia Curții Supreme de Justiție, care a confirmat această decizie a AP. – NM.) au urmat procesele executive și confiscarea acțiunilor din Danube Logistics. Aceștia au fost arestați pentru a impune recuperarea din eventualele venituri ale lui Moser. Potrivit lui Aliyev, Bemol a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a informa BERD că fostul său angajat, cu ajutorul prietenilor săi care încă lucrează acolo, a comis și continuă să comită acțiuni ilegale. În susținerea acestui fapt, compania a trimis băncii două rapoarte de anchetă pregătite de firme de audit internaționale de renume. Aliyev a asigurat că Bemol își va apăra drepturile în cadrul legii și și-a exprimat speranța că, din cauza celor doi angajați ai BERD și a avocatului lor local, reputația băncii nu va avea de suferit, iar statul va putea pune în aplicare deciziile judecătorești.

Când a fost solicitată de NM să comenteze unele declarații ale lui Aliyev legate de falsificarea documentelor, BERD a răspuns că neagă categoric acuzațiile de utilizare a documentelor false. BERD nu a răspuns la întrebările lui NM cu privire la legalizarea acțiunilor lui Moser, la decizia de cumpărare a activelor companiei olandeze și la impactul acesteia asupra reputației băncii.

Amintim că fostul proprietar al Danube Logistics, Rafik Aliyev, îl acuză pe actualul său proprietar legal Thomas Moser că a preluat în mod fraudulos compania prin vânzarea acesteia către compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Moser insistă asupra legalității tranzacției de cumpărare și vânzare, referindu-se la deciziile instanțelor olandeze și engleze. De asemenea, el a negat întotdeauna toate acuzațiile împotriva lui Aliyev.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *