Nereguli GRAVE descoperite la ASF: Şeful instituţiei a sesizat Parchetul (UPDATE)

UPDATE

Mihaela Cojocaru, director la direcţia de reglementare şi autorizare din cadrul ASF, a fost eliberată din funcție. Cojocaru preluase funcția de la Paul Mitroi, după ce acesta se pensionase. Ea se angajase în ASF în ianuarie 2019, după ce anterior a ocupat mai multe poziții de conducere în companii precum: ASTRA Asigurari, CertAsig, Accenture, ASIROM, MediHelp, ARDAF.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajații mai multor Direcții membrilor Consiliului. Erori „ciudate” ar fi fost identificate atât în documente venite dinspre cele trei sectoare supravegheate (asigurări, piața de capital și pensii private) cât și în notele emise de Direcția Juridică. Există suspiciuni că respectivele erori ar fi fost strecurate intenționat, pentru a da posibilitatea firmelor supravegheate și vizate de respectivele documente să conteste cu succes eventuale decizii care le-ar dezavantaja. În acest sens se va desfășura în ASF un audit al documentelor venite dinspre sectoare către Consiliu. Pentru verificarea naturii greșelilor deja identificate sunt deja începute cercetări interne. Erorile ar fi fost mai frecvente în cazul sectorului Piața de Capital,  însă greșeli „ciudate” în documente au apărut și în zona asigurărilor.  Există și un tipar al acestor greșeli, ne-au explicat sursele citate. Efectul direct al unor astfel de erori (deocamdata nedemonstrate ca fiind intenționate) este un avantaj oferit firmelor vizate de lucrări.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, confirmă faptul că noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat erori majore în documente oficiale prezentate de angajații mai multor Direcții membrilor Consiliului. Preşedintele ASF, Nicu Marcu, a sesizat Parchetul.

Pot confirma că actuala conducere a ASF a demarat un amplu proces de evaluare a întregii activități a Autorității dar și a subiectelor care au adus atingere credibilității ASF de-a lungul timpului. Pot confirma și faptul că ceea ce a semnalat ziaristul de la Economica.net este adevărat. De altfel presa a mai semnalat cu mai multe luni în urmă fel de fel de nereguli sau situații care presupun cel puțin conflicte de interese ale unor angajați ai Autorității. Astfel de sesizări nu au surprins actuala conducere a ASF. Lumea trebuie să știe că, în privința multor dintre aceste subiecte, chiar Președintele Autorității Nicu Marcu a dispus încă de la începutul mandatului său o analiză riguroasă internă, și tot Președintele Nicu Marcu a semnalat și solicitat organelor competente ale Parchetului analizarea activităților ASF astfel încât dacă și unde se constată încălcarea legii, cei vinovați să suporte consecințele legale firești. Menționez că Autoritatea traversează acum un proces amplu de restructurare și de îmbunătățire a activității ei. Hotărârea luată de Președinte este să se facă repede lumină cu privire la procedurile de lucru în reglementare, supraveghere și control în toate cele trei sectoare. Există indicii și suspiciuni cu privire la practici incorecte, iar dacă concluziile analizelor interne solicitate în Consiliu de către Presedintele Autorității vor conduce către demonstrarea unor vinovății, atunci Președintele va dispune măsuri drastice de intrare în legalitate și de penalizare a celor găsiți vinovați„, a declarat purtătorul de cuvânt al ASF.

Un angajat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut luni un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie, în care acuză conducerea autorităţii de abuz în serviciu, pentru că ar favoriza câţiva asigurători rău-platnici.

Practic, deşi mii de petenţi reclamă, anual, conduita abuzivă a unor asigurători, în particular, EUROINS şi CITY INSURANCE, societăţi care, în anul 2020, au cumulat aproximativ 90% din reclamaţiile formulate la ASF, Sectorul Asigurări refuză să efectueze controale pe această temă la cei doi asiguratori, iar în rarele situaţii în care aceştia sunt supuşi unor controale, tematica de control, stabilită de conducerea Sectorului de Asigurări al ASF, omite cu bună ştiinţă să includă conduita asigurătorilor, semnalată în Fişele de deficienţe, ori de către consumatori prin numeroasele petiţii. Spre exemplificare, tematica de control se rezumă la indicatorii financiari ai asigurătorilor, cu ignorarea deficienţelor semnalate de consumatori şi confirmate de Departamentul Petiţii al ASF”, se arată în denunţ.

Mai exact, conducerea ASF este acuzată de un posibil abuz în serviciu prin omisiunea nejustificată de a lua măsurile de control şi sancţionare a unor asigurători RCA rău platnici, în ciuda miilor de reclamaţii făcute de păgubiţii RCA. În denunţul făcut la DNA, angajatul ASF face o trecere în revistă a numărului de reclamaţii în creştere din piaţa asigurărilor, descrie cum sunt analizate petiţiile şi acuză că deficienţele constatate în privinţa conduitei unor asigurători ar fi „păstrate la sertar”, fără a fi luate măsuri de corecţie.

ASF este condusă de un Consiliu format din 9 membri, de sectorul Asigurărilor fiind responsabil vicepreşedintele, Cristian Roşu. Din iunie 2020, la ASF a fost numit un nou preşedinte, Nicu Marcu, prin susţinerea PSD şi PNL. Propunerile de sancţionare a asigurătorilor emise de către Sectorul Asigurări se transmit tuturor membrilor Consiliului ASF, organul de conducere al Autorităţii, care dispune în consecinţă, prin votul membrilor săi. În replică, ASF spune că noul preşedinte a demarat anul trecut o analiză exhaustivă a petiţiilor, incusiv a istoricului Euroins şi City, rezultatele şi propunerile de măsuri fiind aşteptate miercuri, 13 ianuarie 2021.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *