NERECOMANDAT SUB 16 ANI Teatrul de Stat Constanța reia spectacolul „INSULTAȚI. BELARUS(IA)”

În cadrul unui parteneriat cu televiziunile locale, pentru conștientizarea situației politice din Belarus, Teatrul de Stat Constanța difuzează astăzi spectacolul-lectură „INSULTAȚI. BELARUS(IA)”. În contextul incidentului creat de autoritățile din Belarus prin deturnarea unui avion pentru a aresta un opozant politic, Teatrul de Stat Constanța a realizat un parteneriat cu televiziunile locale pentru a difuza vineri, 28 mai, spectacolul-lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik.

Astfel, spectacolul va fi difuzat la DottoTv (ora 20:30), la Litoral TV (ora 21:00) și la Dobrogea TV (ora 21:30). Atenție: nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Spectacolul a fost realizat în luna februarie a acestui an, în cadrul programului mondial de lecturi Belarus(ia) Worldwide Reading Project, în semn de solidaritate cu mișcarea teatrală și cu cetăţenii din Belarus, care protestau de șase luni fără încetare, pentru libertate și dreptul de a organiza alegeri corecte și libere. După alegerile de anul trecut din Belarus, desfășurate în lipsa observatorilor internaționali și acompaniate de proteste masive, cu rezultatul realegerii ca președinte a lui Alexander Lukașenko, care conduce țara din 1994 și este numit „ultimul dictator al Europei”, și artiștii au fost printre cetățenii reprimați.

La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Minsk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde a continuat să lucreze, difuzându-și spectacolele online. La Teatrul Național „Ianka Kupala” din Minsk, directorul Pavel Latușko (fost ministru al culturii și ambasador al Belarusului în Polonia și Franța) a fost demis pentru declarații de susținere a protestatarilor. În semn de solidaritate și-au dat demisia majoritatea angajaților. Pe 26 august, cu doar 20 de zile înainte de a împlini 100 de ani de la înființare, Teatrul Național din Minsk a încetat să mai existe. Trupa s-a reunit într-un subsol, unde a continuat să lucreze, difuzându-și spectacolele online.

Pe 12 septembrie 2020 a avut loc un prim spectacol-lectură în Ucraina, la Herson, dând startul unui proiect conceput de John Freedman, traducătorul piesei în limba engleză: Belarus(ia) Worldwide Reading Project. Piesa a fost tradusă în 21 de limbi și a contorizat circa 130 de lecturi în peste 80 de teatre din 28 de țări, de la New York și Boston la Hong Kong, Londra, Edinburgh, Amsterdam, Haga, Stokholm, Praga, Budapesta, Vilnius, Tel Aviv, Tbilisi sau Tașkent.  Raluca Rădulescu este traducătoarea piesei în limba română și inițiatoarea programului de lecturi în teatrele din România. Primul spectacol-lectură a avut loc pe 26 octombrie 2020, la Teatrul Național din Iași. Au urmat două lecturi în Republica Moldova, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

În data de 7 februarie 2021, declarată de Svetlana Tihanovskaia, „Ziua internațională de solidaritate cu Belarus”, în România a început cea mai mare serie de spectacole-lectură din cadrul Belarus(ia) Worldwide Reading Project, reprezentațiile fiind următoarele:

07 februarie 2021 – Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

08 februarie 2021 – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

09 februarie 2021 – Teatrul de Nord din Satu Mare – Trupa Mihai Raicu

10 februarie 2021 – Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

11 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău

12 februarie 2021 – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad

13 februarie 2021 – Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște                      

14 februarie 2021 – Teatrul Regina Maria din Oradea

15 februarie 2021 – Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

16 februarie 2021 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamț    

17 februarie 2021 – unteatru din București

18 februarie 2021 – Teatrul de Stat Constanța                      

19 februarie 2021 – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați                 

20 februarie 2021 – Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava         

21 februarie 2021 – Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova

22 februarie 2021 – Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Liviu Rebreanu

Spectacolul lectură realizat de Teatrul de Stat Constanța îi are în distribuție pe Nicodim Ungureanu, Theodor Șoptelea, Dana Dumitrescu, Cristiana Luca, Andu Axente, Ștefan Mihai și Maria Lupu, iar regia este semnată de Erwin Șimșensohn.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.