Nelu Tătaru: „România NU își mai permite un LOCKDOWN, după cum nu ne mai permitem nici să nu respectăm nişte reguli…”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, susţine că România „nu îşi mai permite un lockdown” şi pune accentul pe necesitatea respectării regulilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. El atrage atenţia asupra faptului că, deşi autorităţile fac demersuri pentru creşterea capacităţii de tratare a pacienţilor cu COVID-19, numărul specialiştilor capabili să acorde asistenţă rămâne acelaşi.

Nu ştiu dacă îşi mai permite România, doar dacă ne mai permitem fiecare dintre noi. Gândiţi-vă că în acest moment noi avem o transmitere comunitară care dacă în unele localităţi este cu o creştere progresivă, în unele localităţi deja avem exponenţială. Cred că nimeni nu îşi mai permite un lockdown. La fel, fiecare dintre noi avem nişte reguli pe care trebuie să le respectăm. Avem nişte spitale care în acest moment lucrează cu acelaşi personal de şapte luni de zile. Avem o capacitate pe care noi o mărim, ca şi paturi de terapie intensivă, ca şi paturi pentru spitalele suport COVID, dar personalul rămâne acelaşi, care este detaşat de la o unitate la alta. Haideţi să ne gândim la fiecare dintre ei, ca copii, la bătrâni în momentul în care ne întrebăm dacă ne mai permitem. Nu ne mai permitem lockdown, după cum nu ne mai permitem nici să nu respectăm nişte reguli”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o intervenţie avută duminică.

Tătaru a precizat că medicii de terapie intensivă sunt ajutaţi de rezidenţi, dar că există un deficit în ceea ce priveşte numărul medicilor care pot lucra în secţiile ATI, în condiţiile în care necesarul este de un medic la două paturi de ATI. Ministrul a mai precizat că pentru rezidenţiat a fost crescut „la maxim” numărul de locuri pentru specializări precum ATI, epidemiologie, sănătate public, boli infecţioase, igienă, dar că trebuie să „avem grijă” de specialiştii pe care România îi are. Tătaru a explicat că un indice de infectare de 3 la o mie de locuitori poate însemna fie focare în instituţii, aşezăminte medico-sociale sau agenţi economici, situaţii în care focarele pot fi izolate, fie o transmitere comunitară intensă.

Când avem o transmitere liberă în comunitate deja ne gândim la alte măsuri”, a mai precizat Tătaru.

Ministrul a mai a declarat, duminică, la Iaşi, că bolnavii asimptomatici vor fi evaluaţi la domiciliu, iar apoi vor fi programaţi pentru investigaţii, în timp ce pacienţii simptomatici cu comorbidităţi vor rămâne în continuare internaţi în spital. Nelu Tătaru a precizat la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că în prezent bolnavii asimptomatici merg şi aglomerează spitalele, dar că procedura internărilor în cazul bolnavilor de Covid va fi reanalizată.

Asimptomaticii după ce primesc rezultatul testului trebuie să anunţe medicul de familie, DSP sau să meargă cu ambulanţa la un spital de boli infecţioase. În acest moment un asimptomatic merge şi aglomerează tot ce înseamnă primirile urgenţe. Vom face o evaluare săptămâna viitoare şi chiar luni vom avea această întâlnire pentru a da o nouă direcţie. Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinicice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne pe internare în continuare. Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie“, a afirmat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

El a spus că este pregătită o colaborare în acest sens cu medicii de familie.

Avem pregătită o colaborare cu medicii de familie atât prin contracte suplimentare cu Casa de Asigurări pentru monitorizare în care vor primi 30 de puncte pentru fiecare caz, precum şi posibilitatea de prestări servicii pe care o vor avea cu direcţiile de sănătate“, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

Tătaru, a declarat, referindu-se la protestele care au avut în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, că pelerinii ar trebui să ţină cont că avem o sărbătoare într-un context pandemic şi că tot ce a însemnat acest an a fost diferit faţă de anii precedenţi: „Să ne gândim la cei care sunt în spitale, la cei care şi-au pierdut viaţa. Să ne gândim şi la corpul medical. Şi noi avem credinţa în suflet, toţi o avem, toţi ne rugăm”.

Întrebat de jurnalişti ce mesaj are pentru pelerinii care au organizat proteste în faţa catedralei ieşene pentru că nu au fost lăsaţi să intre în curtea lăcaşului de cult, ministrul Sănătăţii a spus că trebuie să adaptăm pelerinajul la pandemie şi nu pandemia la pelerinaj.

Să se gândească pelerinii că avem o sărbătoare religioasă într-un context pandemic. Tot ce a însemnat acest an a fost diferit faţă de ceilalţi ani atât ca sărbători pascale, ca Rusalii, ca vacanţe, ca început de an, ca şcoală, în general. Trebuie să adaptăm acest pelerinaj la pandemie şi nu pandemia la pelerinaj. Să ne gândim la cei care sunt în spitale, la cei care şi-au pierdut viaţa. Să ne gândim şi la corpul medical. Şi noi avem credinţa în suflet, toţi o avem, toţi ne rugăm. Şi la intrarea în schimb, şi la ieşire, dar şi pentru cei pe care îi îngrijim“, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Cât priveşte unele mesaje contradictorii lansate de autorităţi în privinţa desfăşurării manifestărilor religioase de la Iaşi, Nelu Tătaru a spus că dimpotrivă „mesajele au fost clare, inclusiv în discuţiile cu Mitropolia sau Patriarhia“.

Evoluţia ar trebuie să ne reaşeze pe toţi şi să ne respectăm partea noastră de treabă. Noi suntem aici, sistemul medical este aici, capacităm numărul de paturi din Terapie Intensivă, după cum aşteptăm din partea celor care participă la aceste activităţi să respecte nişte reguli“, a afirmat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă se va reveni asupra deciziei de anulare a pelerinajului, Tătaru a subliniat că „autorităţile locale vor lua acele măsuri pentru a scădea transmiterea comunitară şi a avea un număr mai mic de cazuri“.

Peste o sută de persoane au protestat, vineri seară, în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, acuzând autorităţile că blochează manifestările religioase care urmau să aibă loc la Iaşi în această perioadă, cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva. Protestatarii au invocat faptul că alegerile locale s-au putut organiza la data stabilită şi că nu au fost impuse restricţii, în timp ce pelerinajul de la Iaşi a fost anulat. Unii credincioşi au avut lumânări aprinse, alţii au facut rugăciuni, stând în genunchi.

Mitropolia nu are nicio legătură cu manifestarea spontană de vineri seară a credincioşilor nemulţumiţi că autorităţile blochează evenimentul religios de la Iaşi, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), Constantin Sturzu. Totodată, reprezentanţii Bisericii au afirmat că înţeleg durerea pelerinilor din afara Iaşiului pentru că nu sunt lăsaţi să intre în curtea catedralei ieşene.

Preotul Constantin Sturzu a mai spus că oamenii sunt foarte supăraţi şi că există informaţii că proteste similare vor avea loc în zona Mitropoliei şi în zilele următoare.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.