Nelu Tătaru: „Ne așteptăm la VALUL DOI de infectări. Din ianuarie putem face primele vaccinuri”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, avertizează asupra pericolului la care este expusă țara noastră asupra valului doi de infectări cu Covid – 19 și, în acest sens, a dat exemplul gripei spaniole, în care al doilea val a fost mult mai devastator decât primul. Mai mult, ministrul a atras atenția miercuri seară că gripa sezonieră va șubrezi corpul uman.

„Haideți să terminăm valul unu… În general orice pandemie a mers pe durata unui an sau un an și jumătate spre doi. Dacă ne amintim de gripa spaniolă au fost patru valuri, iar al doilea a fost mai important ca primul. Totuși vorbim de 100 de ani distanță și cred că am evoluat noi ca omenire și ca activitate medicală. Ne așteptăm și la valul doi de infectări, dar el depinde foarte mult de valul unu. Gripa sezonieră va șubrezi organismul. În contextul în care pregătim această toamnă avem acele 3 milioane de vaccinuri, iar din informațiile noastre sunt cumpărate deja 500.000 de vaccinuri. Recomandarea este să ne vaccinăm, mai ales cei care sunt în grupele de risc. Măcar să facem vaccinul pentru bolile pentru care putem. (…) Noi nu suntem dumnezei. Lupta o ducem până la capăt. Lumea ce ar trebui să înțeleagă din acest moment: această pandemie nu se tranșează în spital, această pandemie se tranșează în prespital”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a mai afirmat că prima tranşă de vaccin anti-COVID-19 ar urma să ajungă în luna decembrie, România urmând să primească, în acea primă fază, 1.290.000 de doze.

„Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranşă şi în ianuarie să putem face primele vaccinuri. (…) Rămâne ca cele 300 de milioane de doze achiziţionate de Comisia Europeană, cu un posibil plus de încă 100 de milioane, să vină în decembrie, o primă tranşă de 30 de milioane, iar în primul trimestru al anului viitor să putem beneficia de ele (…) Se preconiza ca în decembrie să vină prima tranşă şi în ianuarie să putem face primele vaccinuri. Tranşa care trebuia să vină pentru România era de 1.290.000 de doze, dar în măsura în care acest vaccin va fi sigur, vom şti şi noi şi-l vom găsi şi pe piaţa europeană”, a mai spus Nelu Tătaru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *