Nelu Tătaru, la Constanța: „Suntem pe un câmp de luptă. Pandemia se tranșează în prespital”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, efectuează joi o vizită în județul Constanța într-o evaluare a necesarului de echipamente pentru secțiile de anestezie și terapie intensivă, în contextul creșterii numărului de cazuri de îmbolnaviri de coronavirus. Acompaniat de președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu sau președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța, ministrul a subliniat că la sfârșitul lunii decembrie România va intra în posesia primelor tranșe de vaccinuri:

„Există această posibilitate la nivelul întregii comunități europene, rămâne să vedem… Sunt mai multe firme producătoare, opt firme. Toată achiziția se face prin Comisia Europeană, care va distribui pentru fiecare stat în parte. Sunt vaccinuri care au anumite condiții (pentru transport – n.r.), minim 70 de grade… În primul rând, va fi vaccinat personalul medical, apoi cei din linia a 2-a, cei cu risc, cu vârste extreme…”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a atras din nou atenția că dacă regulile impuse vor fi respectate sistemul medical nu va mai fi forțat sau, în cel mai rău caz, depășit. Astfel, Tătaru a precizat că pandemia se tranșează în prespital.

„Suntem pe un câmp de luptă împreună. Sunt două părți. Este o componentă pe care noi ca sistem medical o gestionăm și cei care sunt în prespital, unde se face infectarea. Dacă avem o primă parte gestionată corect, avem și noi o viață mai liniștită. Pandemia nu se tranșează în spital, ci în prespital. (…) Responsabilitatea este pe umerii întregului sistem medical. Neclarități cred că s-a considerat la începutul pandemiei, când ne-am luptat cu ceva necunoscut. Haideți să înțelegem că suntem toți parteneri, iar noi ca și corp medical gestionăm o componentă. (…) Evaluarea fiecărui pacient se face în funcție de simptomatologie. În contextul în care acel pacient prezintă o simptomatologie se anunță DSP. Evalaurea se face prin DSU”, a mai spus Nelu Tătaru.

Zilele trecute, Constanța s-a aflat în neplăcuta situație să anunțe că până acum a raportat… greșit numărul de teste efectuate. Pe acest fond, Tătaru a preciat că, de acum încolo, toate evaluările vor fi făcute corect, grație unui soft.

„Din informațiile mele, raportările se fac și de la privat, nu numai de la stat. Din evaluările pe care noi le avem la nivel național și noua platformă – din acest moment vor veni efectiv de la laborator către aceste platforme online, în direct, rezultatul ajunge și la pacient și la medicul de familie și de la DSP”, a mai spus Tătaru.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.