Nelu Tătaru, în vizită la Constanța: „Vom avea aglomerări pe litoral în următoarele trei luni. Ar putea să devină FOCARE”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, efectuează miercuri o vizită de evaluare în județul Constanța. Primul obiectiv vizat a fost Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, unde a observat tonusul cadrelor medicale. Tătaru a subliniat că a venit pe litoral ca să se asigure că situația este „gestionată medical” corespunzător și pentru a se interesa de starea de spirit a cadrelor medicale.

tataru1

„Mă bucură atitudinea faţă de pacienţi. Eu am venit să mă asigur că unităţile medicale au tot ce le trebuie“, a spus Tătaru, care a făcut din nou un apel la Parlament să adopte noua legislație privind izolarea și carantinarea, întrucât în prezent „nu avem pârghiile legale”, mai ales în contextul în care „pe litoral vom avea mari aglomerări în următoarele trei luni”, care „ar putea să devină focare”.

Există posibilitatea să devină focare. În acest moment, sunt cetățeni de pe întregul teritoriu al țării, noi trebuie să gestionăm nu neapărat Constanța, cât tot ce se întâmplă în acest sezon estival. Ce trebuie să știe turiștii… chiar dacă nu mai există cadru legislativ pentru o perioadă, noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ, trebuie să respecte aceleași reguli: cei care sunt asimptomatici sau care solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu, măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la UPU, să evalueze starea lor de sănătate. Un simptom respirator trebuie suspicionat ca simptom cu covid. Regula este cea a medicului de familie care trebuie să ia legătura cu acest pacient, dar legal nu-l putem obliga să stea în izolare. Recomandarea rămâne aceeași, măcar medical, dacă legal nu mai avem această pârghie. (…) În următoarele trei luni vom avea o mare aglomerare în Constanța și tot ce înseamnă litoral”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a recomandat tinerilor să respecte regulile în cluburile de pe litoral, întrucât acolo există un risc ridicat de transmitere.

Există această posibilitate, tot ce înseamnă fizic prelungit, nepăstrarea unei distanțări fizice, pot face o transmitere. Simptomatologia, într-o infecție covid începe din a 2-a până în a 10-a zi. Se pot distra în condițiile și normele stabilite cu cei de la HoReCa. Am stabilit niște norme de desfășurare și funcționare atât a teraselor, cât și a hotelurilor. Se discută această problemă (deschiderea restaurantelor – n.r.), avem o comisie comună făcută de INSP, ministerul și cei de la HoReCa, urmând ca în zilele următoare să avem stabilite niște norme, dar în funcție de evoluția pe care o avem în acest moment, la nivel național, stabilim dacă mai devreme sau pe 15 vom avea această relaxare”, a mai spus Nelu Tătaru.

Vizita ministrului Sănătății în Constanța mai include spitalul militar ROL 2 de pe Stadionul Portul și o întâlnire cu reprezentanții Universității „Ovidius” Constanța și cu cei ai autorităților administrative și sanitare locale.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *