Nelu Tătaru: „După ridicarea restricțiilor, românii vor fi OBLIGAȚI să poarte mască și mănuși când ies din casă”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că după ridicarea restricțiilor impuse de starea de urgență, românii vor fi obligați să poarte măști și mănuși.

„Rămânem la recomandările OMS privind testele PCR. Sunt teste de supraveghere, care ne arată cum trecem prin boală, dar trebuie dublate și de un test molecular. Aceste măsuri se referă la anumite relaxări privind orele la care putem ieși din casă, dar vor veni cu mai multe restricții cum sunt mască și mănuși. La anulare ne gândim să redeschidem anumite spații, anumite locuri de muncă, dar nu la reluarea competițiilor sportive”, a spus Nelu Tătaru.

Potrivit ministrului Sănătății, criteriile în funcție de care restricțiile vor începe să fie ridicate în România sunt următoarele:

  1. Numărul deceselor
  2. Evoluția focarelor
  3. Gradul de infectare a personalului medical
  4. Aglomerația din ATI
  5. Curba cazurilor noi

Dacă observăm o scădere a numărului de cazuri noi timp de două săptămâni, de-abia după putem să ne gândim la alte metode (de prevenire a răspândirii virusului – n.r.). (Relaxarea – n.r.) va veni când vom vedea acea curbă a cazurilor noi că începe să scadă și vom lua în funcție de fiecare comunitate în parte. Încă avem focare în expansiune, avem transmitere locală și la fiecare din ele avem motive să fim precauți. (…) Când va veni vorba de relaxare, se va face pe fiecare localitate. Ne gândim să vedem în funcție de spitalele suport, ca cei asimptomatici să plece în zone tampon, să nu infecteze. Până la un prim test negativ, să fie duși în zonele tampon. Nu vom scoate vârstnicii din familii. Relaxarea va fi în funcție de ore, cu protecție, în mod diferit de categoriile de vârstă și de fiecare localitate. Așteptăm să ajungem la un număr constant de cazuri și apoi vedem”, a mai spus Nelu Tătaru.

Ministrul a respins planul potrivit căruia vârstnicii să fie scoși din familii pe vreme de pandemie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.