Nelu Tătaru: „Deocamdată nu este cazul să transferăm bolnavii de Covid în străinătate”

Deocamdată nu este cazul să transferăm bolnavii de Covid în străinătate. Este declaraţia fermă a Ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, care în ziua cu cei mai mulţi morţi de la începutul pandemiei spune că încă putem gestiona situaţia. Asta după ce săptămâna trecută preşedintele Klaus Iohannis anunţase că România a iniţiat contacte cu state europene pentru mutarea pacienţilor la nevoie.

Ministrul Sănătăţii spune că atunci când va fi nevoie, asemenea transferuri în străinătate ale pacienţilor de la noi vor fi gestionate centralizat la nivel european.

La nivelul Comisiei Europene se fac aceste transferuri, cum avem comandamentul pentru vaccin, cum avem eu ştiu, comandamentul pentru medicamente, Remdesivir. Există şi acest comandament. Este un comandament care va face o gestionarea acestor cazuri, dar în acest moment nu este cazul la noi. (…) Noi am evaluat la nivelul fiecărui spital potenţialul de extensie a paturilor de terapie intensivă odată ca şi dotare, a doua oară că şi personal, şi avem şi evaluarea lor la nivel de judeţ şi la nivel de regiune. avem, acele pături care sunt operaţionale în acest moment sau operaționabile în 7-14 zile în măsura în care va fi nevoie”, a spus Nelu Tătaru.

Transferurile pacienţilor COVID dintr-o ţară în alta s-au făcut deja între state vecine precum Olanda şi Germania sau Franţa şi Germania, mai ales la nivelul unor localităţi transfrontaliere, apropiate una de cealaltă. În acest moment, autorităţile române nu au putut preciza când anume vor solicita asistență europeană în privinţa unor eventuale asemenea transferuri.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.