Nelu Tătaru: „Dacă nu ar fi fost zilele libere de 1 mai, aș fi putut să spun că vine o perioadă de scădere a numărului de cazuri”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu se gândește încă la momentul 15 mai, când se va reveni la libertatea de deplasare, fiind îngrijorat de faptul că încă suntem pe o pantă de urcare. Potrivit ministrului, datele din ultimele zile arată că România este pe un trend ascendent, în ciuda unor momente care dădeau motive de optimism. Tătaru a precizat duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că ne-am fi putut aștepta la o perioadă a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus dacă… nu ar fi fost minivacanța de 1 mai.

„Încă suntem pe o pantă de urcare a acelei curbe, chiar dacă nu mai este așa accentuată, suntem într-o fază de dinți de fierestrău. Luni am avut 190 de cazuri noi, marți am avut 306, miercuri am avut 468, joi 328, 218 vineri, sâmbătă deja erau 401 cazuri și cele mai multe decese. Avem în continuare peste 11.000 de cazuri pozitivate, chiar dacă avem 3.000 de vindecați. Suntem încă pe o pantă ascedentă. (…) Fiecare focar, fie localitate, este evaluată și catalogată separat. Fiecare focar are în spate multe anchete epidemiologice. În ultimele zile am văzut focare în personalul medical. Avem încă șase județe care rămân cu un potențial local de transmitere. Încă mai avem o transmitere. (…) Spuneam că vom avea un efect la 7 – 10 zile după sărbătorile pascale. Suntem în decursul acestor zile, în care putem să evaluăm creșterile sau descreșterile de la o zi la alta și a numărului de decese. Dacă nu ar fi zilele libere de 1 mai, aș putea spune că după aceste 10 zile ne așteptăm la o perioadă de scădere a numărului de cazuri sau de atins vârful și să ne gândim, după două săptămâni, dacă există posibilitatea unei relaxări. (…) 15 mai este un timp în care expiră prelungirea decretului prezidențial. Ne gândim la acel moment la măsuri de relaxare, dar cu precauție. Sunt planuri în desfășurare. (…) Trebuie să ne învățăm să trăim cu aceste măsuri de igienă personală, de măsuri de precauție. Avem în fiecare an sezon de gripă. Sunt măsuri care trebuie păstrate și acolo. Menținem aceste reguli și aici”, a spus Nelu Tătaru.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.