Nelu Tătaru: „Dacă avem o reluare a transmiterii comunitare, măsurile restrictive se REINTRODUC. Amenzile ajutau ca munca noastră să nu fie în zadar”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi seară că România încă nu a atins vârful epidemiei și că măsurile de relaxare programate pentru 15 mai vor fi graduale, locale, cu atenție mare unde sunt focare. Ministrul a precizat în cadrul unei emisiuni televizate că, dacă situația scapă de sub control după relaxare – o primă evaluare fiind programată după 14 zile, măsurile restrictive vor reveni.

„În acest moment suntem pe un parcurs care este un platou, la început era mai accentuat, ca dinți de fierăstrău, diferențe destul de mari de la o zi la alta, în acest moment avem un număr constant. Urmărim ca această constanță să se mențină măcar 7-10 zile. Atunci putem spune că ne pregătim de o cădere a numărului de cazuri noi, de decese și în ATI. Avem focare în instituții și în spitale, inclusiv corp medical și pacienți. (…) Nu am atins vârful. Dacă acum 3-4 zile o țară este în creștere – Bulgaria, patru sunt pe o stare neschimbată de două săptămâni – noi, Polonia, Anglia și Suedia, celelalte au trecut vârful. Ne gândim că doar atitudinea noastră poate să facă să avem o pantă descendentă. Dacă partea medicală își face treaba, mai rămâne ca și populația civilă să înțeleagă că încă trebuie să mai avem răbdare. Măsurile de relaxare depind foarte mult de ce vom face până la momentul relaxării. Orice relaxare va fi în concordanță cu o perioadă de evaluare – 14 zile. Dacă avem probleme cu o reluare a transmiterii comunitare, atunci ne gândim și la măsuri restrictive de reintrodus. Facem o relaxare graduală, dar o facem și zonal, nu putem să facem unde avem focare. (…) Avem focare în constituire, vechi, stabilizate, dar avem și focare în puncte cheie – căminele de bătrâni și spitale. (…) Înțeleg nerăbdarea, dar (oamenii – n.r.) trebuie să înțeleagă că răbdarea este și pentru ei și pentru viitorul lor. Noi gestionăm o situație, aducem niște protocoale și contăm pe respectarea lor. Am promis o relaxare. Trebuie să avem o măsură administrativă prin care să putem controla o evoluție nefavorabilă, iar oamenii trebuie să înțeleagă aceste probleme”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai arătat faptul că în ultima perioadă a sesizat o efervescență a planului politic și a atras atenția că în aceste momente doar sănătatea contează. Totodată, Tătaru a arătat, în privința amenzilor din perioada stării de urgență, că ar fi fost bune doar ca măsură de luat dar care să nu fie aplicată niciodată.

„Dacă acum o lună era liniște pe planul politic, am observat o efervescență în ultima perioadă. Am vrut să rămân profesionist și voi rămâne până se va termina această pandemie sau primul moment al ei. Trebuie să înțelegem toți, de orice culoare politică, acum doar sănătatea contează și ar trebui să înțelegem că orice joc ne poate duce într-un loc pe care nu l-am dorit. (…) Vreau să gândesc ca un practician. În minister, aplicabilitatea este puțin afectată, dar respectarea acestor reguli prin acele decizii ale CCR sunt afectate. Degeaba dăm niște reguli și cerem să se respecte, dacă celor care nu le respectă nu li se întâmplă nimic. Sunt condiții în care trebuie să știm că trebuie să devenim niște oameni care respectă, fără a avea deasupra capului povara unei amenzi. Preferam – când s-a pus prima dată problema – vrem să existe doar acolo ca o măsură, dar să nu o aplicăm niciodată. Nu este apanajul Ministerului Sănătății să dea amenzi, dar ne ajută ca să se respecte niște proceduri și ajută și populația în general ca munca noastră să nu fie în zadar”, a mai spus Nelu Tătaru.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *