Nelu Tătaru anunță o LEGE NOUĂ pentru izolare și carantinare

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat, Bogdan Despescu, au avut vineri declarații de presă după întâlnirea de lucru a premierului Ludovic Orban cu miniștri și șefi de instituții cu atribuții de control în contextul crizei COVID-19.

Cu acest prilej, ministrul Sănătății a arătat că Guvernul lucrează la un act normativ pentru reglementarea prevederilor privind izolarea și carantinarea bolnavilor de coronavirus, după deciziile Curții Constituționale. Până atunci, izolarea și carantina rămân recomandări.

„Suntem la 3 săptămâni de când a început o nouă creștere a numărului de cazuri, o nouă creștere a transmiterii în comunitate, odată cu cele trei etape de relaxare și weekenduri prelungite. Dacă am recomandat și recomandăm păstrarea unor reguli, a distanțării fizice, aceste reguli se respectă din ce în ce mai greu. Astăzi am făcut o nouă evaluare, în care am constatat că atât partea medicală și partea de populație au tendința de a menține doar parțial aceste restricții. Avem un început de transferuri de pacienți din ATI către alte spitale care au locuri pentru aceste terapii. Haideți să menținem acele principii, reguli, recomandări. Trebuie să gestionăm o situație. Trebuia să avem relaxări de la 1 iulie. Le-am amânat… (…) Lucrăm la un proiect de lege și rugăm Parlamentul, opinia publică, să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care în acest moment o controlăm. Tot ce ține de carantină, izolare la domiciliu, rămân drept recomandări. Avem un corp medical care deține controlul, evualuarea unor pacienți. Recomand corpului medical ca pacienții să beneficieze de tot ce înseamnă explicații vis-a-vis de carantină, izolare, boală transmisibilă. Recomandările pentru toți pacienții rămân de bază. Recomandarea de izolare nu este strict medicală. Dacă acum 3 săptămâni aveam rata de transmitere 0,6-0,7, astăzi mergem spre 1,4… (…) Acea izolare pe care am păstrat-o și noi rămâne de bază. În pofida a tot ce se discută, ce se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază: este pentru tot ce înseamnă familie, vârstnici, ca persoane în jurul nostru. Rămâne acea prevedere din Codul penal privind zădărnicirea bolilor. Ne pregătim pentru un proiect legislativ pe care îl vom promova săptămâna viitoare în ședința de guvern. Suntem în măsură să ne reașezăm legislativ, dar avem nevoie de cooperare. Această izolare trebuie să existe. (…) Avem focare noi. Ține de noi și de spiritul civic”, a spus Nelu Tătaru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *