Nelu Tătaru a preluat conducerea Ministerului Sănătății: „Vor veni SĂPTĂMÂNI ȘI MAI GRELE. Vor fi cazuri CRITICE, dar vom ieși ÎNTĂRIȚI”

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Nelu Tătaru, a preluat încă de joi seară conducerea acestei instituții. Numirea lui Tătaru în această funcție a venit ca urmare a demisiei lui Victor Costache „din motive personale și profesionale”.

În cadrul declarațiilor de presă de vineri dimineață de la Ministerul Sănătății, organizată de premierul Ludovic Orban și Nelu Tătaru, după o ședință de lucru la minister, liderul guvernului a subliniat faptul că echipamente de protecție vor fi distribuite nu doar personalului medical din prima linie, ci și medicilor de familie și medicilor din ambulatoriu.

„Obiectivul nostru fundamental este acela de a apăra sănătatea și viața cetățenilor români, de a reduce răspândirea virusului, de a crește capacitatea de diagnosticare, de a întări DSP-urile pentru a face față misiunii fundamentale pe care o au. De asemenea, am discutat despre urgența achiziționării de echipamente de protecție care să protejeze pe toți aceia din sănătatea publică, implicați în lupta contra coronavirus. (…) I-am transmis personal ministrului solicitarea să distribuie echipamente de protecție și dezinfectanți către rețeaua de medici de familie și medicii din ambulatoriu”, a spus Ludovic Orban.

Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a punctat faptul că vor urma săptămâni foarte grele.

„La nivel local trebuie schimbate multe lucruri. La nivel local trebuie reinițiate niște proceduri pe care atât personalul medical, directorii de sănătate publică și managamentul spitalului trebuie să le respecte. Ca minister, avem două direcții. Una urgentă – prevenția infectării cu COVID, tratarea infecțiilor, dar și tratamentul celorlalți pacienți care nu au în acest moment infectare. La nivelul unităților sanitare, faza 1, 2 și 3 – vom asigura acel necesar de aparatură, materiale sanitare și de echipamente de protecție, precum și acel număr de teste. Personalul medical va avea prioritate la acea testare. Avem grijă de personalul nostru. Vor veni săptămâni și mai grele. Vor fi și cazuri severe, critice, dar vom trece peste această periodă, vom ieși mai întăriți”, a spus Nelu Tătaru.

Potrivit premierului Ludovic Orban, România se poate mândri cu măsuri rapide, luate înaintea altor țări mult mai afectate. Premierul a punctat faptul că în țara noastră crește constant capacitatea de testare:

„Dacă luăm în calcul vindecații, avem sub 1.000 de pacienți bolnavi de COVID, în timp ce în celelalte țări numărul persoanelor infectate este de ordinul zecilor de mii. România, încă din primul moment, a luat măsuri extrem de serioase. După anul nou chinezesc, în care au venit în România mii de cetățeni din China nu a existat nici o îmbolnăvire. România a mai avut o specificitate care nu a mai existat în alte țări europene, s-au întors peste 200.000, cei mai mulți din țări grav afectate, cu mii și zeci de mii de cazuri. Dacă nu am fi luat măsurile severe, de carantinare – instituționalizată, izolare la domiciliu – răspândirea ar fi fost foarte în România. Am introdus obligativitatea derulării anchetelor epidemiologice rapide, în jurul fiecărui caz diagnosticat, care a limitat răspândirea virusului. Am luat măsuri înaintea altor țări mai afectate de epidemie – închiderea școlilor, protejarea persoanelor în vârstă. (…) Suntem la un nivel de decese relativ mic, sub nivelul de mortalitate din alte țări. Cei care au decedat aveau și alte afecțiuni – lucru manifestat și în alte țări. Multe dintre decese sunt provocate de alte afecțiuni. Capacitatea de diagnosticare a fost limitată. România nu a fost pregătită. Am extins încetul cu încetul, săptămâna viitoare vom crește capacitatea la peste 2.000 de teste. Din fericire, prin Unifarm, distribuim de urgență cantitățile de kit-uri de testare, achiziționate din Coreea de Sud. Am introdus în dispozitivul de testare gradual aparate de tip real-time PCR de la universități, laboratoare de cercetare, din rețeaua ANSVSA, capacitatea noastră de diagnosticare va crește constant. Nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate în mod aleatoriu. (…) Există o procedură, criterii de prioritizare, determinate de modul în care evoluează cazurile. (…) Spitalele sunt de mai multe subordonări. În cele din prima linie nu au apărut cazuri de îmbolnăviri. Au apărut cazuri în spitale de subordonare locală. Nu vreau să dau vina pe autoritățile locale. În unele cazuri au fost manageri de vină sau au fost medici infectați. Vorbim de precaritatea modalității de protejare a medicilor. Am stabilit în multe spitale triajul – corturi în fața spitalelor. Persoanele sunt tratate ca un posibil pacient infectat”, a mai spus Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI:

ROMÂNIA: Numărul deceselor persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 24

Amânarea ratelor cu până la 9 luni, aprobată în ședința de Guvern. SURPRIZĂ: Cei care au restanțe NU beneficiază de noile prevederi!

Guvernul a PRELUNGIT termenul de valabilitate al voucherelor de vacanță. Orban speră la un sezon estival… normal

Klaus Iohannis: „Situația economică se ÎNRĂUTĂȚEȘTE CONSTANT! Avem mare nevoie de acțiune coordonată la nivelul Uniunii Europene”

PMP, solicitare la premierul Orban: „ANULAȚI ORDINUL care le INTERZICE prefecților să comunice! Autoritățile locale să asigure COMUNICAREA, nu să coordoneze CENZURA!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *