Spread the love

În urmă cu un an, locuitorii din Băneasa își exprimau dorința, prin intermediul unui referendum, de a nu mai fi orășeni. Oamenii spuneau că își doresc asta pentru că în calitate de orășeni plătesc impozite foarte mari, dar traiul lor nu trece de cel al unui locuitor de comună. După referendum, autoritățile locale au întreprins demersurile de schimbare a statutului localității Băneasa. Acum totul depinde de Guvern, care trebuie să transpună referendumul de la Băneasa în realitate. Când se va întâmpla asta, Dumnezeu, în cazul de față – Viorica Dăncilă, știe, mai ales că de la referendum și până în prezent a trecut mai bine de un an, timp în care la București nu s-a mișcat mare lucru. În caz că planul celor de la Băneasa reușește, modelul poate fi luat și de autoritățile locale din Negru Vodă. Deși are puțin peste 5.000 de locuitori, Negru Vodă a fost declarat oraș agro-industrial în 1989. Actualul primar, Petre Urziceanu, a declarat pentru TOMIS NEWS, că, în cazul în care planul celor de la Băneasa reușește, va întreba locuitorii, tot printr-un referendum, dacă vor ca orașul Negru Vodă să redevină la statul de comună.

Primarul din Negru Vodă a spus că prin modificarea statutului orașului sunt avantaje și dezavantaje. Primarul a afirmat că, la capitolul avantaje, cel mai important ar fi că cetățenii ar urma să plătească impozite mai mici. Pe de altă parte însă, dezavantajul trecerii la statutul de comună este faptul că autoritățile locale nu vor mai putea atrage fonduri europene prin proiecte transfrontaliere, deoarece această facilitate este rezervată exclusiv orașelor.

„Avem proiecte foarte importante și care sunt finanțate din bani europeni prin proiecte transfrontaliere. Spre exemplu, lucrăm la un proiect integrat, care ar urma să obțină, potrivit unei simulări, un punctaj foarte bun. Este vorba de construcția a 30 de locuințe sociale, amenajarea unui centru multifuncțional de tineret și a unui bazin de înot acoperit, plus amenajări peisagistice pe o suprafață totală de 5 hectare, în special la intrările și ieșirile din orașul Negru Vodă. Valoarea acestui proiect se ridică la aproximativ 5 milioane de euro. Dacă se trece la statutul de comună nu vom mai putea obține acești bani“, a afirmat Petre Urziceanu, pentru TOMIS NEWS.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *