Negoi (USR-PLUS): „Furtul la vot în Parlament trebuie SANCȚIONAT cu 80% din indemnizație”

Dezbaterile din Parlament pe marginea bugetului de stat au scos la iveală probleme de etică şi metehne mai vechi ale pesediştilor, care nu pot scăpa de obiceiul de a fura la vot. Lăsând la o parte circul pe care unii dintre ei l-au făcut în plenul reunit al celor două camere, un lucru mult mai serios şi îngrijorător este „votul la două mâini”, practicat fără nicio jenă de parlamenarii opoziţiei, transmite co-președintele USR-PLUS Constanța, senatorul Remus Negoi.

Potrivit acestuia, mai mulţi deputaţi şi senatori ai PSD şi AUR au fost prinşi în timp ce foloseau cartelele unor colegi pentru a vota în locul acestora amendamentele propuse la proiectul de buget.

„Pentru ei acest lucru a devenit de mult timp o obişnuinţa şi asta se vede și din reacțiile lor atunci când sunt prinși asupra faptului. Unii au venit cu explicaţii de genul „mi-a lăsat colegul cartela, că oricum aşa ar fi votat şi el”. Votul nu este transmisibil, iar cei care nu sunt prezenţi la şedinţă nu au dreptul să voteze, pentru că altfel se viciază întregul proces legislativ. Şi, mai mult ca oricine, deputaţii şi senatorii ar trebui să respecte legea, pentru că Parlamentul este forul legislativ al ţării. Trecând peste aspectele legale, votul la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, este, în primul rând, o chestiune de etică. Să faci ceea ce este corect, chiar şi atunci când nu te vede nimeni, înseamnă integritate. În schimb, să încalci regulile, să trişezi, să apelezi pe furiş la soluţii incorecte, asta se numeşte hoţie, iar în cazul parlamentarilor reprezintă o înşelare a încrederii cetăţenilor. Asumare, onestitate şi comportament ireproşabil, asta ar trebui să însemne să fii parlamentar. Pentru că nu poţi cere oamenilor să respecte legea, atunci când tu nu o faci şi încalci în mod flagrant regulile. În plus, o funcție de demnitate publică de un asemenea nivel implică integritate și respect față de alegătorii care te-au trimis în Parlament. Nu putem sta deoparte şi să tolerăm un astfel de comportament din partea colegilor noştri parlamentari din opoziţie. Să nu iei atitudine atunci când ştii că cineva greşeşte şi încalcă legea, este ca şi cum ai lua parte la înşelătorie, iar asta nu este acceptabil. Din acest motiv, Alianța USR PLUS propune ca parlamentarii care votează cu mai multe cartele să piardă 80% din indemnizație, iar voturile respective să fie anulate. În acest sens au fost depuse proiecte pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului şi a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Concret, parlamentarii care vor vota la dublu, folosind cartela unui alt senator ori deputat, vor fi sancționați cu reținerea pe o lună a sumei reprezentând diferența între indemnizația brută și valoarea salariului minim brut pe țară. Acest lucru înseamnă că vor pierde peste 80% din indemnizație. Aşa cum am promis, vrem o Românie fără hoţie, iar furtul la vot în Parlament nu trebuie să scape nepedepsit”, transmite senatorul Remus Negoi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *